NIŠTA OD NOVE VLASTI

KAOS U VUKOVARU Propalokonstituiranje Vijeća jer vijećnicaHDSSB-a nije došla na sjednicu

Za Igora Gavrića iz HSP-a AS bilo je 10 vijećnika HDZ-ove koalicije, dok su SDP i SDSS bili protiv. S obzirom da je HDZ-ova koalicija ima 10 od 21 vijećnika jasno je kako im je nedostajao jedan glas, a njega su prvenstveno tražili od HDSSB-ove Slavice Jelinić, koja se na konstituirajućoj sjednici uopće nije pojavila!
 Vlado Kos / CROPIX

VUKOVAR - Na političkoj sceni Vukovara ponovno stara priča. Niti nakon izvanrednih lokalnih izbora, na kojima je pobijedila koalicija okupljena oko HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčević te njihov kandidat za gradonačelnika Ivan Penava, nije uspio prvi pokušaj konstituiranja Gradskog vijeća. Za kandidata HDZ-ove koalicije Igora Gavrića iz HSP-a AS bilo je 10 vijećnika njihove koalicije, dok su koalicije okupljene oko SDP-a i SDSS-a bile protiv.

Kandidat SDP-a Goran Bošnjak pak dobio je samo pet glasova svojih kolega, vijećnici HDZ-ove koalicije bili su protiv, a SDSS-ove suzdržani. S obzirom da je HDZ-ova koalicija ima 10 od 21 vijećnika jasno je kako im je nedostajao jedan glas, a njega su prvenstveno tražili od HDSSB-ove Slavice Jelinić, koja se na konstituirajućoj sjednici uopće nije pojavila!

- Žalosno je što se vijećnica HDSSB-a nije pojavila - poručili su „pravaši“ Gavrić i dogradonačelnik Marijan Pavliček, dok je HDZ-ov Pilip Karaula istaknuo kako su razgovarali s predstavnicima Saveza za Hrvatsku, kojemu pripada i HDSSB, ali odgovor nisu dobili. Jelinić se pak na telefonske pozive nije javljala, a odgovor o tome gdje im je vijećnica nisu nam dali niti iz središnjice HDSSB-a u Osijeku.

Gradonačelnik Penava tako se našao u identičnoj situaciji kao i njegov prethodnik SDP-ov Željko Sabo prije godinu dana, kada je bila obrnuta situacija. Tada su konstituiranje Vijeća blokirali HDZ i HSP AS. Stoga je bilo pomalo nevjerojatno slušati mladog gradonačelnika kako ne može vjerovati da Vijeće nije konstituirano i Gavrić nije dobio jednoglasnu podršku. Kao razlog za takav rasplet Penava je naveo rezultate izbora i činjenicu da je njihova lista dobila više glasova nego li liste SDP-a i SDSS-a zajedno.

- Očekivao sam jednoglasnu potporu misleći da je svijest među vijećnicima dovoljno velika, no na žalost to nije dogodilo. Treba nam što prije proračun, treba nam javna nabava za besplatne udžbenike za 2081 vukovarskog osnovnoškolca, a kratki smo s vremenom. Otezalo se s primopredajom, sada se oteže s konstituiranjem Vijeća. Ne mogu vjerovati da vijećnici nisu prepoznali važnost sjednice i ostaje mi se da se zapitam za koga su građani glasali i tko su ljudi koji su sebi dali za pravo ne dići ruku i ne podržati i pomoći svojim sugrađanima - govorio je Penava iz čijih riječi bi netko neupućen mogao pomisliti da je jučer doselio u Vukovar.

Naime, nakon redovnih izbora 2013. liste SDP-a i SDSS-a imale su više glasova od koalicije okupljene oko HDZ-a, no HDZ nije želio podržati kandidata za predsjednika Vijeća iz redova SDP-a. Penava nije želio komentirati nedolazak HDSSB-ove vijećnice, ali je kazao kako ona u pregovorima nije za sebe tražila funkciju predsjednice Vijeća.

SDP-ov Bošnjak poručio je kako bi njegov izbor za predsjednika Vijeća bio dobar balans, čime bi se popravila suradnju Vijeća i gradonačelnika, iako je situacija u proteklih godinu kada je SDP imao gradonačelnika, a HDZ Vijeće, dana pokazala da je to nemoguće.

Srđan Milaković, dogradonačelnik iz redova SDSS-a istaknuo je kako „Gavrića nismo mogli i ne možemo podržati, a s drugima nije bilo nikakvog dogovora.“

- Najbolje rješenje bilo bi da vijećnica HDSSB-a podrži koaliciju HDZ-a s obzirom na strukturu i srodnost stranaka. Za nas i našu zajednicu nije dobro da se svrstavamo na bilo koju stranu, a za našu podršku kandidatu HDZ-a ima jako malo prostora, ali ne znači da ga nema - znakovito je poručio Milaković.

Za HDZ glavni problem Vukovara je popis stanovništva i birača u Vukovaru

HDZ-ov Karaula ponovno se osvrnuo na probleme s popisima stanovništva i birača u Vukovaru, koji su po njemu izbor svih političkih i međunacionalnih problema u gradu.

- Iskoristio bih priliku i prebacio lopticu premijeru Zoranu Milanoviću neka provede Zakon o prebivalištu kako bi o sudbini Vukovara odlučivali oni koji žive u ovom gradu, jer mi u ovom gradu nemamo ni popis stanovništva, ni popis birača. Sve su to izmišljene brojke. Ključ je u premijerovim rukama - rekao je Karaula.

HDSSB: 'Nismo odgovorni'

HDSSB je danas "najenergčnije odbacio" bilo kakvu odgovornost što danas nije uspjelo konstituiranja vukovarskog Gradskog vijeća (GV), jer drži da s jednim gradskim vijećnikom stranka nema izborni legitimet arbitrirati između dvaju političkih blokova, a da prije toga nije postignut "minimalni građanski konsenzus".

U priopćenju za javnost glasnogovornik HDSSB-a Karlo Šatvar ističe kako odgovornost odbacuju i zato što u proteklih 15-tak dana, nakon drugog izbornog kruga, nije bilo nikakvih razgovora i kontakata s HDZ-om kao relativnim pobjednikom izbora.

"Istovremeno su od relativnih pobjednika izbora odašiljane neslužbene poruke prema HDSSB-u da je koalicija, okupljena oko HDZ-a, osigurala apsolutnu većinu potrebnu za konstituiranje GV-a, i bez participacije HDSSB-a", tvrdi se u priopćenju.

Šatvar kaže da u vukovarskom GV-u, uz HDSSB, koji je dio Saveza za Hrvatsku, participiraju HDZ, HSP Ante Starčević, SDP, HNS, SDSS i SNS, i da tako veliki broj stranaka pruža velik broj mogućnosti za sastavljanje većine, pa mu nije poznato zbog čega se odgovornost prebacuje isključivo na HDSSB.

HDSSB izražava nadu kako će već sljedeći pokušaj konstituiranja Gradskog vijeća, 16. kolovoza, proći uspješno te da će izabrani gradonačelnik vrlo brzo krenuti u realizaciju zacrtnih projekata, u interesu svih građana Vukovara. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:39