SABORSKA OPORBA

‘Kandidat za NO HRT-a dolazi s istog fakulteta kao i ministar Primorac. Što oni znaju o medijima?‘

Kandidat nema prethodno iskustvo u medijima, što je cjelokupan problem NO HRT-a, tvrdi oporba

Mirela Ahmetović

 Damjan Tadic/Cropix

Saborska je oporba u srijedu, raspravljajući o prijedlogu da se za člana Nadzornog odbora HRT-a imenuje Davor Zoričić, problematizirala činjenicu što dolazi s istog fakulteta kao i njegov prethodnik, Marko Primorac, sada ministar financija, tvrdeći da nema iskustva u medijima.

"Zoričić dolazi sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta i vjerojatno bolje poznaje ministra od svih nas, nadajmo se da ne dijele iste vrijednosti i da se nije prekoredno cijepio", rekla je Mirela Ahmetović (SDP) raspravljajući o prijedlogu Odbora za medije da se, umjesto Primorca, za člana NO HRT-a, za preostali dio mandata imenuje Zoričić.

Upalo je u oči da je Zoričić Primorčev kolega, dodala je Marijana Puljak (Centar).

Kandidat nema prethodno iskustvo u medijima, što je cjelokupan problem NO HRT-a, ustvrdila je Jelena Miloš (ZLB), upirući prstom i u praksu „dugogodišnjeg političkog kadroviranja“ na HRT-u.

Dok ne vidimo pomake u nadzoru i upravljanju HRT-om bit ćemo kritični prema ovakvim točkama, poručila je.

Goran Ivanović (HDZ) podsjetio je da je Odbor za medije ponovio javni poziv za izbor člana NO HRT-a, da se na drugi javilo šest kandidata (Zoričić, Predrag Haramija, Darko Hrvatin, Damir Pijaca, Antun Pavešković i Milorad Kardum), a da se Odbor odlučio za Zoričića.

Ahmetović (SDP) kaže da se radilo o problemu formalne naravi. "Morali smo provesti dva natječaja, jer smo u prvi uvrstili i uvjet koji to nije (iskustvo u medijima), pa smo ograničili broj kandidata", kazala je, i navela kako se Zoričić prijavio na oba natječaja.

Saborska oporba je raspravu o imenovanju iskoristila i kako bi navela da HRT ne funkcionira kao javni servis, da se na njemu politički kadrovira, da mu novinari odlaze na komercijalne televizije i da je javni servis postao servis jedne stranke.

HRT je trenutno ptica u krletci, kazao je Bojan Glavašević (ZLB).

Dalija Orešković (Centar) imala je zadatak za Zoričića; traži da provjeri je li u skladu sa zakonom da HRT, bez javnog natječaja, sklapa ugovore s privatnim tvrtkama za usluge upravljanje društvenim mrežama, vrijedne 25 tisuća eura.

Tim više jer u HRT-u postaji služba i mjesta za obavljanje tih poslova, navodno čak 50-ak zaposlenika, kazala je zastupnica Orešković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:46