NA TRŽIŠTU SVE VIŠE LAŽNOG NOVCA, SLIJEVA SE IZ EUROPE

Kamiondžije su glavni ‘dileri’ krivotvorenih novčanica u Hrvatskoj

Stručnjaci procjenjuju da je trošak za tisuću lažnih kovanica oko 300 kuna

ZAGREB - Hrvatska je sve više na meti krivotvoritelja: prošle je godine na našem novčanom tržištu otkriveno 14 posto više krivotvorenog novca nego godinu prije, a osim eura, sve se više krivotvore i kune.

Prema najnovijim podacima središnje banke, u Hrvatskoj je lani otkriveno čak 1398 krivotvorenih novčanica eura, kao i 681 krivotvorena novčanica kuna. Sve se više krivotvore i kovanice, pa je, prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), u 2010. u Hrvatskoj pronađeno 594 krivotvorene kovanice eura te pet kovanica kuna.

Vrijednost u milijunima

Stručnjaci procjenjuju ukupnu nominalnu vrijednost krivotvorenog novca na oko tri milijuna kuna.

Na području Zagreba lani je otkriveno 40 posto ukupno krivotvorenog novca u Hrvatskoj. Slijede jadranske županije, gdje se ljeti odmaraju milijuni turista. U Zagrebu, kao i u turističkim područjima na Jadranu, najviše krivotvorenog novca otkrije se u mjenjačnicama.

No, u posljednje vrijeme, ističe Boris Raguž, direktor Direkcije trezora HNB-a, sve više krivotvorenog novca, posebno kovanica, otkriva se i u aparatima za kavu, kao i na naplatnim kućicama na hrvatskim autocestama, budući da se cestarina u Hrvatskoj može platiti i u eurima.

Najviše putuju

- Lažni novac rasparčavaju razne skupine, a posebno ih ima među vozačima šlepera - upozorava Raguž.

S tim se slaže i Marijan Banelli, predsjednik Uprave Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika, koji ističe da vozači teretnih vozila najviše putuju, pa je i logično da imaju najlakši pristup krivotvorenom novcu, kao i potrebu za njim. Ipak, upozorava da hrvatski autoprijevoznici cestarinu u Hrvatskoj uglavnom plaćaju elektronski (ENC), a u inozemstvu kreditnim karticama.

- Krivotvorine najviše koriste strani vozači koji prolaze kroz Hrvatsku - naglašava Banelli, ističući kako se to posebno odnosi na vozače s europskog jugoistoka, iz BiH, Srbije, Rumunjske, Bugarske, Grčke i Turske, kojima je Hrvatska samo tranzitna zemlja, a koji uglavnom plaćaju gotovinom.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 00:14