SLUČAJ ČAVAJDA

Kako stvoriti dojam da ti je stalo, a da ne učiniš ništa: Beroš popisivao liječnike s prizivom savjesti, a već je imao popis

Na novi upit Jutarnjeg o problemu priziva ministar je poslao isti odgovor kao i RTL-u prije pisma ravnateljima

Vili Beroš

 Damir Krajač/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš 11. svibnja bolnicama je poslao zahtjev da popišu liječnike s prizivom savjesti i dao im rok od 24 sata. Taj je potez u jeku afere Čavajda trebao stvoriti dojam da ministar Beroš nije posve ravnodušan prema sabotiranju zakonskog prava na pobačaj, da čini napor u saniranju štete.

Pokazalo se da Beroš već jako dobro zna da mu više od pola liječnika odbija ženama pružiti tu pomoć, a prema tvrdnjama ravnatelja, sustav postaje neodrživ kad u bolnici više od pola liječnika ima priziv savjesti. Beroš se, kad smo objavili vijest o stvaranju registra, oglušio na pitanje Jutarnjeg, kao i na pitanje Anke Mrak Taritaš. Tri tjedna prije nego što će javnost zapljusnuti skandal ona je, 20. travnja, na aktualcu premijera Plenkovića upozorila na problem s prizivom savjesti i pitala za broj.

Nije odgovorio

Premijer je ostao zbunjen, okrenuo se ministru i zamolio ga da pripremi odgovor. Anka Mrak Taritaš je na Beroševu adresu poslala i molbu da joj dostavi točne podatke o broju ginekologa i anesteziologa koji odbijaju provoditi zahvate prekida trudnoće, prenatalnu dijagnostiku i/ili propisivanje kontracepcijskih sredstava. Zanimalo ju je i kako Beroš namjerava osigurati dostupnost zahvata prekida trudnoće. Ostala je bez odgovora.

Jedino je odgovor dobila redakcija RTL-a kojoj je Beroš 9. svibnja, dva dana prije nego što će bolnicama odaslati hitnu depešu, rekao da zna: "Od 359 ginekologa u Hrvatskoj, njih 164 obavljaju prekid trudnoće na zahtjev, dok je 195 liječnika iskazalo priziv savjesti u čijem slučaju se angažiraju vanbolnički specijalisti ginekolozi u traženoj bolnici ili u najbližoj zdravstvenoj ustanovi sukladno Zakonu o ostvarivanju prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece.

Uskraćena prava

U svakoj ustanovi, u slučaju većeg broja liječnika s prizivom savjesti, postoje ugovori o obavljanju prekida trudnoće s izvanbolničkim ginekologom ili s drugom bolnicom."

Berošu smo opet poslali pitanje: kakvog smisla ima slanje novog zahtjeva bolnicama kad te podatke već ima te kani li nešto poduzeti da se više ne bi moglo dogoditi da žene ostaju uskraćene u svojim pravima? Sada, nakon novog prebrojavanja, stanje je u dlaku isto, svjedoči odgovor koji je copy paste onomu s RTL-a, prije pisma ravnateljima.

Uz dodatak da periodično prikupljaju podatke "s ciljem aktivnog upravljanja procesima na dobrobit naših pacijenata" i da i pravo na prekid trudnoće i priziv savjesti ne isključuje jedno drugo te su ustanove obvezne pronaći uvjete za ostvarenja oba prava". Nejasno je onda zašto je Čavajda morala u Sloveniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:10