JEZIK I GOVOR

Kako se u hrvatskom jeziku dekliniraju brojevi? Evo nekoliko korisnih savjeta lektorice

- Od glavnih brojeva se brojeva u hrvatskom jeziku dekliniraju - jedan, dva, tri i četiri, kaže dr. sc. Marica Čilaš Mikulić

Dr. sc. Marica Čilaš Mikulić

 Screenshot

"Od glavnih brojeva se brojeva u hrvatskom jeziku dekliniraju - jedan, dva, tri i četiri", ističe u emisiji Jezik i govor dr. sc. Marica Čilaš Mikulić, viša lektorica na Croaticumu – Centru za hrvatski kao drugi i strani jezik Filozofskog fakulteta u Zagreba. Ističe kao broj jedan ima tri oblika, odnosno tri roda. Broj dva ima dva oblika – dva i dvije. Oblik dva dolazi uz imenice muškoga i srednjega roda, dok oblik dvije dolazi uz imenice ženskoga roda.

"Sintagma dva muškarca u genitivu glasi – dvaju muškaraca. Na primjer - dobio sam pismo od dvaju muškaraca. Ili – sjećam se tih dvaju muškaraca. Dativ - dvama muškarcima. Rekao sam nešto dvama muškarcima. Akuzativ - dva muškarca. Vidim dva muškarca.

Lokativ - razgovaramo o dvama muškarcima. Instrumental - razgovaramo s dvama muškarcima. U hrvatskom standardnom jeziku poželjno je dekliniranje broja dva. Međutim, ako se sintagma dva muškarca pojavljuje uz prijedloge nije potrebno uvijek deklinirati broj nego se može upotrijebiti okamenjeni akuzativ. U genitivu - dobio sam pismo od dva muškarca. Lokativ - govorimo o dva muškarca. I instrumental - razgovaramo s dva muškarca", objašnjava Marica Čilaš Mikulić.

Prema njezinim riječima na jednak način se dekliniraju i sintagme s imenicama srednjega roda koje su brojive, kao na primjer – dva sela. U genitivu bi bilo - dvaju sela, u dativu - dvama selima, akuzativu - dva sela, lokativu – o dvama selima i u instrumentalu - s dvama selima.

"Sintagma dva djeteta je nepromjenjiva jer imenica dijete nema brojivu množinu nego zbirnu množinu – djeca. Sintagma dvoje djece je također nesklonjiva, odnosno nepromjenjiva. Međutim, ako je riječ dvoje – koja podrazumijeva osobe muškog i ženskog roda - vezana uz imenicu koja je brojiva kao profesor - na primjer dvoje profesora – onda je možemo deklinirati. U nominativu, genitivu i akuzativu je – dvoje profesora, a u lokativu – dvoma profesorima", zaključuje Čilaš Mikulić.


Poštovani gledatelji i čitatelji, pitanja u vezi s hrvatskim jezikom i govorom možete nam poslati na našu e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:32