DOLIJAO PREVARANT

KAKO JE SPLIĆANIN KRAO PREKO FEJSA 'Posudi mi novac, imam sigurnu dojavu na kladionici...'

Na taj način je prevario 80-ak osoba za najmanje 36.000 kuna, ali točan iznos će se tek utvrditi

Lažno se predstavljajući imenima osoba kojima je hakirao Facebook profile 20-godišnjak iz Splita je od njihovih prijatelja posuđivao novac uz obećanje kako će ga odmah sutradan vratiti jer ima sigurnu dojavu za dobitak na kladionici. Na taj način je prevario 80-ak osoba za najmanje 36.000 kuna, ali točan iznos će se tek utvrditi jer kriminalistička obrada je još uvijek u tijeku.

Kako doznajemo iz PU splitsko-dalmatinske, operativci Službe organiziranog kriminaliteta su više mjeseci istraživali način rada 20-godišnjaka. Nakon detaljnih izvida utvrdili su postojanje sumnje da je počinio više kaznenih djela računalne prijevare i nedozvoljene uporabe osobnih podataka.

Njegov opseg rada proširio se zahvaljujući internetu na četiri županije: Splitsko-dalmatinsku, Dubrovačko-neretvansku, Osječko-baranjsku i Karlovačku u kojima je obradio, prema za sada poznatim podacima, u manje od godinu dana 80 osoba.

U kaznenoj prijavi stoji, kako je od početka ožujka 2014. godine do 22. veljače 2015. godine s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi neovlašteno koristio, tj. hakirao profile građana na društvenoj mreži Facebook.

Nakon toga je u ime tih hakiranih vlasnika Facebook računa tražio od osoba s njihove liste prijatelja da uplate različite novčane iznose na račune u internetskoj kladionici kojima se koristio.

Kazao bi im kako nije blizu kladionice i tražio od njih da mu uplate na njegov račun nekoliko stotina kuna, uglavnom 200 ili 300, kako bi uplatio siguran par za dobitak prilikom klađenja. Obećavao je povrat novca sutradan, odmah nakon dobitka. Nakon što bi dobio novac više se ne bi javio.

Također je lažnim predstavljanjem od osoba s lista prijatelja hakiranih računa tražio i dobio podatke o njihovim bankovnim karticama koje je nakon toga koristio za uplate na račun internetskih kladionica. Inspektori su otkrili i pokušaje transakcija koji nisu realizirani. Navedenim kaznenim djelima do sada je otkriveno kako je veći broj građana oštećen za ukupan iznos od 36.000 kuna.

Protiv 20-godišnjaka je podnesena odgovarajuća kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu. Doveden je pritvorskom nadzorniku, a kriminalističko istraživanje se i dalje nastavlja. Zbog istih nedjela je 20-godišnjak bio prijavljen i prije mjesec dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 09:07