SVI SE SLOŽILI, A SVE ZAPELO

Kako je propala ideja o ukidanju pomicanja sata u EU: Većina građana je ZA, ali prijetio je kaos

Od ideje se nije odustalo, uvjeravaju nas u sjedištu Europske komisije, ali se to odgađa za “neki rok u budućnosti”
Ilustracija, sat
 Romans Klevcovs/Alamy/Alamy/Profimedia

Da su države članice Europske unije poslušale preporuku Europske komisije i Europskog parlamenta, u noći sa subote na nedjelju ne bismo trebali više pomicati kazaljke na satu. Ipak, od te odluke EU neće biti ništa, barem za sada, jer niti o tome ne postoji jedinstvo među državama članicama, a s druge strane “postoje i važniji prioriteti od toga”.

Iz Europske komisije već nekoliko godina, od 2018. nadalje, ponavljaju isto i prebacuju odgovornost na države članice gdje već skoro tri godine stoji taj prijedlog.

- Ponovit ću ono što sam rekao prije šest mjeseci, a tada sam rekao isto kao šest mjeseci prije toga, a to je da je Europska komisija predložila 2018. ukidanje sezonskog mijenjanja računanja vremena. Taj prijedlog je bio zasnovan na stavovima građana, analizama, stručnim studijama, pregovorima s Europskim parlamentom i javnim konzultacijama. Lopta je sada u rukama država članica koje trebaju usuglasiti zajedničko stajalište - rekao je nedavno glasnogovornik Europske komisije Stefan De Keersmaecker.

Države članice nisu pokazale interes za ovu preporuku čiji je idejni začetnik bio bivši predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker koji je želio stati na kraj praksi da se dva puta godišnje mjenja sat. Još uvijek niti jedna država članica nije notificirala Europsku komisiju da namjerava provesti tu preporuku.

Nakon Junckerove ideje provela se kampanja savjetovanja građana u kojoj je većina sudionika rekla da želi prestanak ove prakse. No, ovo je još jedan dokaz koliko je Europskoj uniji doista stalo do mišljenja građana.

I nakon prijedloga Komisije na razini Europske unije se nisu mogli dogovoriti koje vrijeme zadržati, zimsko ili ljetno, čak i da se išlo u provedbu preporuke. Svaka država je imala svoje preferencije. Europska komisija je stoga bila prepustila državama članicama da same odluče koje će vrijeme zadržati, ali da se to ne mijenja dva puta godišnje više. To bi izazvalo još veći kaos jer se ispostavilo da neke države preferiraju različitu opciju od svojih susjeda. Pa bi i putovanje kroz njih u kratkom roku značilo prečesto prelazak iz jedne ud rugu vremensku zonu.

U EU postoje tri vremenske zone, ako se ne računaju prekomorski teritoriji država članica izvan europskog kontinenta. Najveća je ona srednjoeuropska zona od Poljske do Španjolske. Ako bi se prihvatilo trajno ljetno računanje vremena, na zapadu i sjeverozapadu kontinenta bi se zimi razdanilo tek tijekom kasnijeg prijepodneva.

Od ideje se nije odustalo, uvjeravaju nas u sjedištu Europske komisije, ali se to odgađa za “neki rok u budućnosti”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:05