MILIJUNSKI GUBITCI

KAKO JE PANENIĆEV DIREKTOR ČOVIĆ IZGUBIO MILIJUNE Jutarnji u posjedu zapisnika sa sjednica bivšeg Nadzornog odbora posrnulih Narodnih novina

Podsjetimo, Narodne novine dobile su dva nova člana Uprave, s Mostove liste, koji su postavljeni u posljednjem trenutku Panenićeva mandata
Tomislav Panenić i Davor Čović
 HANZA MEDIA

Narodne novine d.d. dobile su ovih dana dva nova člana Uprave, i to kandidate s Mostove liste koji su postavljeni u posljednjem trenutku mandata Mostova ministra gospodarstva Tomislava Panenića.

Riječ je o Nikici Pažinu iz Opatije te Vitomiru Šimiću iz Zagreba, diplomiranom ekonomistu. U Upravi je još Svebor Marion kao jedini član koji je ostao nakon što je smijenjen bivši član Uprave Davor Čović. Jutarnji list došao je, naime, u posjed zapisnika s dvije sjednice bivšeg Nadzornog odbora na kojima se raspravljalo o lošim poslovnim rezultatima i načinu na koji je bivši šef uprave vodio tvrtku koju je ove godine odveo u gubitak od više od 17 milijuna kuna, zbog čega ga je i bivši Nadzorni odbor smijenio. Riječ je o zapisnicima sa sjednica održanih 29. lipnja te 22. rujna ove godine. Iz tih zapisnika vidljivo je da je bivši šef Uprave Čović gotovo samostalno donosio odluke.

Na sjednici u rujnu tadašnji šef Uprave Čović konstatirao je da, primjerice, Marion, iako je bio član Uprave, “u razdoblju od 31. prosinca 2014. do 7. srpnja 2016. bio odsutan s deset sastanaka kolegija te s pet sastanaka Uprave”. Navodi da Marion nije sudjelovao u projektima tvrtke. Marion mu je na to uzvratio, navodi se u zapisniku, kako nije sudjelovao u projektima tvrtke zato “što nije bio uključen u donošenje odluka Uprave”. Također iz tih zapisnika zanimljiva su objašnjenja bivšeg šefa Uprave Čovića koji je na jednoj sjednici članove bivšeg Nadzornog odbora uvjeravao da je lošim poslovnim rezultatima pridonijelo “stanje u državi nakon provedenih parlamentarnih izbora” te da nije problem to što su kupili tvrtku u Novom Sadu Imiteks, a da je za projekt HNS-a imao podršku bivšeg ministra gospodarstva Vrdoljaka.

Prenosimo dijelove tih zapisnika, na kojima su raspravljali članovi bivšeg NO-a Narodnih novina Stanko Borić, Magda Ivančić, Andrej Poropat, Đuro Kordić te članovi Uprave Davor Čović i Svebor Marion

Rasprava članova Uprave o HNS-u

Stanko Borić: Gospodine Čović, obrazložite projekt HNS-a s obzirom da je naručena roba u iznosu od 9 milijuna kuna, troškovi prodaje iznose 1,2 milijuna kuna, a prihod od prodaje 1,7 milijuna kuna. Očito je napravljena kriva procjena. Je li taj ugovor dobar za Narodne novine?

Čović: Narodne novine imaju 70 posto marže na prodanu robu. Osim što se roba prodavala u prodavaonicama NN-a u tijeku su i pregovori da se ta roba prodaje u gift shopovima te drugim sportskim dućanima. Ta će se roba s vremenom prodati jer nije kvarljiva. Nisam zadovoljan dosadašnjom prodajom, ali jesam dogovorenom maržom po prodanom proizvodu.

Andrej Poropat: Molim da pojasnite strukturu zalihe te robe?

Čović: Nikad nije napravljena inventura cijelog skladišta te nije poznato stanje nekonkurentnih zaliha koje se odnose na HNS.

Đuro Kordić: Roba stoji i ne prodaje se, bez obzira na potencijalnu dobru zaradu zbog ugovorenih velikih marži. Koji je razlog za tako velike zalihe ako se pokazalo da ne ide prodaja i je li sva roba plaćena?

Anđelko Topolovec: Sva je roba plaćena.

(Rasprava traje dalje)

Svebor Marion: Vezano uz HNS, želim reći da godinu dana na sastancima Uprave konstatiram da nisam suglasan s nastavkom tog projekta.

Čović: U vezi tog projekta konzultirao sam se s ministrom gospodarstva (bivšim ministrom Vrdoljakom) koji je podržao nastavak projekta.

Borić: Prebacujete li vi odgovornost na ministra unatoč upozorenjima Uprave?

Čović: Ne prebacujem odgovornost, ali s projektom sam nastavio jer nisam dobio nalog da ga raskinem.

Rasprava o konzultacijama

Svebor Marion: (Pokazuje članovima Nadzornog odbora ugovor o savjetovanju Uprave Narodnih novina iz kolovoza 2016. koji je sklopljen s tvrtkom Franadria, a za savjetovanje Uprave i rukovodećeg kadra trgovačke djelatnosti, koji je označen poslovnom tajnom).

Nitko me nije upoznao s tim ugovorom. Toj tvrtki je za franšizno savjetovanje i potrebe trgovačke djelatnosti do sada već isplaćeno oko 45.000 eura.

Borić: Molim detaljnije informacije vezano uz spomenuti ugovor.

Čović: Radi se o ugovoru koji je sklopljen sa Žerakom iz tvrtke Franadria. Mjesečni iznos koji se plaća po ugovoru iznosi 3000 eura, a konzultantske usluge odnose se na franšize i informatiku. Do sada mu se mjesečno isplaćivalo 1600 eura.

Rasprava o tvrtki Mekkoo d.o.o.

Čović: Revizorska kuća je izradila konsolidirano izvješće za 2015. sukladno svim zakonskim propisima. Razlozi iskazanog gubitka primarno su vezani za negativno poslovanje tvrtke kćeri Mekkoo d.o.o.

Borić: Molim vas da pojasnite smanjenje prihoda u samoj matici.

Čović: Razlog je gubitak poslova na javnim natječajima i gubitak poslova u Nakladničkoj djelatnosti vezano uz oglašavanje. Prihode je trebalo nadoknaditi kroz druge kanale.

Borić: Čović je na mjestu predsjednika Uprave već dvije godine te je do sada trebao realizirati druge projekte i nadoknaditi izgubljene poslove.

Čović: Poslovanje je bilo otežano i zbog loše suradnje unutar same Uprave. Nisam naišao na kooperativnost i samostalno sam se borio za tvrtku. U nizu prijedloga nisam nailazio na pomoć.

Borić: Stanje zaliha iznosilo je 54 milijuna kuna u vrijeme kad je vođenje tvrtke preuzeo Čović, dok je stanje na dan 1. kolovoza ove godine 73 milijuna kuna. Nadalje, depozit je iznosio 44 milijuna kuna, a sada iznosi deset milijuna kuna.

....

Anđelko Topolovec: Problem poslovanja je prvenstveno problem prihoda matice. Što se tiče tvrtke kćeri Mekkoo d.o.o., utvrđeno je raznim analizama da se povrat investicije može očekivati za pet do sedam godina.

Rasprava o projektu Imiteks

Borić: Molim vas informaciju vezanu uz rezultat poslovanja tvrtke Imiteks (Novi Sad)?

Čović: Ta tvrtka kći bilježi gubitak od oko milijun kuna, kako na kraju 2015. tako i za šest mjeseci ove godine. Zabilježen je prihod sa 31. prosinca 2015. godine - 4 milijuna kuna. Ove godine imaju prihod 5,8 milijuna kuna, a rashod 6,5 milijuna kuna.

Borić: Čović je kad se ulazilo u taj projekt tvrdio da je to siguran posao te da će donijeti određenu zaradu matici, a što trenutno nije slučaj. Zaposleno je previše djelatnika, unajmljeno je veće skladište od dogovorenog te su davane pozajmice.

Čović: Tvrtka Imiteks bilježi rast prodaje, ali je matica zaustavila financiranje. Ukupna pozajmica Imiteksu iznosi 360.000 eura, a tvrtka je isplaćena u dva navrata po 147.000 eura fizičkim osobama.

Narodne novine d.d. su djelomično krive budući da je unajmljeno veće skladište iz razloga jer je planirano da će Imiteks biti kupac proizvoda tvrtke Mekkoo d.o.o.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:20