ZATOČEN U EGIPTU

KAKO JE OTET HRVAT KOJEMU PRIJETE DŽIHADISTI Iz džipa usred pustinje izašli su razbojnici u crnom, izudarali ga i odjurili s njim

 AFP, SITE Intel Group

Džihadisti iz Sinajske provincije, militantne organizacije koju se povezuje s Islamskom državom, u srijedu su objavili video s hrvatskim državljaninom kojeg su natjerali da izrecitira poruku egipatskim vlastima u kojima zahtijeva oslobađanje 'muslimanki' iz egipatskih zatvora.

'Moje je ime Tomislav Salopek. Imam 30 godina i dolazim iz Hrvatske. (...) Vojnici Islamske države, države Kalifata, Sinajske provincije, zatočili su me u srijedu 22. srpnja 2015. Žele me razmijeniti za muslimanke koje su uhićene i sada su u egipatskim zatvorima. Ovo mora biti obavljeno u roku od 48 sati, koji počinje teći sada. U suprotnome, vojnici Sinajske provincije će me ubiti', govori hrvatski državljanin u krajnje uznemirujućem videu.

Odjeven je u žuti kombinezon, kleči, a iza leđa s nožem u rukama stoji jedan od otmičara, čija je glava u potpunosti maskirana.

Jutarnji list je nekoliko dana nakon što je stigla vijest o otmici objavio detalje o samoj otmici ovog topografa, oca dvoje djece iz Vrpolja u Slavoniji. On je posljednjih osam mjeseci radio za veliku francusku tvrtku CGG Veritas (Company General Geoscience) koja se bavi geološkim i geofizičkim ispitivanjima te procjenom zaliha nafte i njihove usluge koriste vodeći svjetski proizvođači nafte.

Prema informacijama koje su tada Jutarnjem listu potvrdili iz Ministarstva vanjskih poslova, otet je usred pustinje južno od Kaira dok se vozio na posao u kamp francuske kompanije. Egipatske institucije odmah su se uzbunile, a policija ga je počela intenzivno tražiti.

Kako doznajemo, u srijedu 22 . srpnja, na dan otmice, vozio se službenim automobilom iz Kaira prema bazi tvrtke CGG. S njim je bio lokalni vozač, egipatski državljanin, koji i inače obavlja poslove vozača, odnosno uvijek je na dispoziciji radnicima CGG-a koje prevozi na različite lokacije od i do njihova kampa smještenog u pustinji.

Tijekom vožnje automobil u kojem je bio Hrvat presreo je džip i prepriječio mu put. Iz džipa su izašla četiri do zuba naoružana muškarca odjevena u crno. U rukama su imali strojnice i bili su prekrivenih lica. Pričali su malo na arapskom, malo na engleskom. Fizički su izvukli hrvatskog državljanina te vozača iz službenog vozila i navodno su ih udarali.

Za razliku od egipatskog vozača kojeg su ostavili nasred pustinje, Hrvata su utrpali natrag u CGG-ov automobil i odvezli u nepoznato. Trebalo je nekoliko sati da se dozna za prepad i otmicu u pustinji. Naime, vozač je krenuo pješačiti cestom kroz nepreglednu pustinju u smjeru kampa. Kilometrima uokolo nije bilo nikoga. Nešto prije podneva ususret dehidriranom vozaču naišle su druge kolege. Pozvali su policajce koji su detaljno ispitali vozača, no mogao im je dati vrlo malo informacija jer je prepad trajao vrlo kratko.

Nekoliko kilometara dalje od mjesta otmice pronađeno je napušteno vozilo CGG-a u kojem su otmičari odvezli Hrvata. Još kilometar dalje pronađena je odbačena njegova torba, a nešto dalje od torbe i mobitel te neki komad odjeće za koji se pretpostavlja da mu pripada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 15:43