DARKO RICHTER

Kako je novi šef Srebrnjaka govorio 2010.: ‘Umjetna oplodnja je neka vrst silovanja u epruveti‘

Richter je specijalist pedijatrije u mirovini, koji je radio na Srebrnjaku i u KBC-u Zagreb
Dr. Darko Richter
 Ronald Gorsic/Cropix

Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak izabralo je u utorak među šestero kandidata za novog ravnatelja te ustanove Darka Richtera, potvrdila je Hini predsjednica Upravnog vijeća Sanja Kolaček.

Richter je specijalist pedijatrije u mirovini, koji je radio na Srebrnjaku i u KBC-u Zagreb, a dobio je četiri od šest glasova članova Upravnog vijeća. Po jedan glas dobili su kandidati Ivan Pavić i Mirjana Turkalj.

Kolaček kaže kako se zbog kumstva s Richterom izuzela iz procesa razgovora s kandidatima, a svoj glas dala je drugom kandidatu.

Najavila je da će novi ravnatelj biti inauguriran na sjednici Upravnog vijeća za sedam dana, kada će biti razriješena sadašnja v.d. ravnateljica Duška Markov Glavaš.

'Umjetna oplodnja nije Božji naum'

Richter je u pažnju javnosti dospio 2010. godine i to intrevjuom koji je dao za Glas Koncila. U tom je razgovoru, između ostalog, govorio kako su njegova supruga i on bili protiv umjetne oplodnje jer ona na neki način predstavlja “silovanje u epruveti”.

- U potrazi za rješenjem pitanja neplodnosti mi smo kao liječnici bili dosta dobro upoznati s raznim načinima, od kojih se neki doista i ne protive, dok su drugi u manjoj ili većoj suprotnosti s prirodnim i Božjim zakonima, kazao je dr. Richter pa nastavio.

- Što reći o heterolognoj oplodnji, ili o metodama homologne i heterologne izvantjelesne oplodnje u kojima se u epruvetama muške i ženske spolne stanice dovode u prisilni bliski kontakt. Pa neće spermij uvijek ući u jajnu stanicu samo zato što je blizu. Nerijetko se spermij unosi nasilu u jajnu stanicu. Tu se život nasilno događa, to je neka vrsta silovanja u epruveti, pa ima silan broj neuspjelih zigota, i onda trebate uvijek puno više embrija, da bi se na kraju neki uspjeli usaditi. A one druge, koje su nasilno nastali, onda se uništava ili zamrzava. To ne može biti niti normalni ljudski, a kamoli Božji naum, kazao je Richter u intervjuu koji u cijelosti možete pročitati na stranicama Glasa Koncila.

Nogalo: 'Ovo je sramota Hrvatske'

Na natječaj za ravnatelja Srebrnjaka stiglo je šest prijava, a među kandidatima bio je i bivši suspendirani dugogodišnji ravnatelj Boro Nogalo, začetnik projekta Dječjeg centra za translacijsku medicinu, koji je nakon sudskog procesa vraćen na posao u bolnicu.

Među kandidatima bili su i Nogalova suradnica na projektu Centra za translacijsku medicinu Mirjana Turkalj, bivša predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika i pomoćnica ravnatelja za kvalitetu u aktualnoj upravi anesteziologinja Ada Barić Grgurević, ekonomist iz Osijeka Saša Lamza te Ivan Pavić, pedijatar iz Dječje bolnice u Klaićevoj.

Bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak te jedan od kandidata za novog ravnatelja, začetnik projekta Dječjeg centra za translacijsku medicinu, koji je nakon sudskog procesa vraćen na posao u bolnicu, Boro Nogalo, rekao je kako je izbor novog ravnatelja još jedan atentat na DB Srebrnjak te da oko izbora novog ravnatelja postoji i sukob interesa, javlja HRT.

- Ovo je sramota Hrvatske, ovog Upravnog vijeća. Ne znam je li Tomašević bio involviran u ovu priču, ali ovo je sumrak morala, sumrak pravde. Da jedan umirovljenik dođe spašavati Dječju bolnicu Srebrnjak, nešto je nedopustivo, poručio je.

Nogalo je naglasio da je bolnica u katastrofalnom financijskom stanju te da joj treba ozbiljan preustroj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 19:27