VRILO CETINE

Kako je minijaturna općina postala nadaleko poznata zbog jedne prirodne atrakcije: ‘To je najljepše oko Dalmacije‘

Rijetki su oni koji znaju da na tom području postoji čak 52 vrela
Općina Civljane
 Duje Klarić/Cropix

Izvor u naselju Cetina, poznat još kao Božje oko ili Glavaševo jezero, dijelom je Civljanske općine, a odnedavno je rado posjećeno izletište brojnih domaćih i stranih gostiju. Radi se o potopljenom speološkom objektu čija se površina nalazi na 385 metara nadmorske visine, a dubina izvora je 125 metara. Nad izvorom se nalazi hram Vaznesenja Gospodnjeg iz četrdesetih godina prošlog stoljeća, a tu su i ostaci starohrvatske crkve Sv. Spasa. Crkva je iz 9.stoljeća i jedan je od najvrijednijih spomenika hrvatske i zapadnoeuropske sakralne arhitekture predromanike.

"To je kršćanska crkva, jer je građena prije crkvenog raskola 1054. godine", rekao je načelnik općine Civljani Petar Preočanin za Šibenski. Treći je mandat za općinskim kormilom i jako dobro zna prošlost, sadašnjost, a vjeruje i u buduća pozitivna kretanja općine na čijem je čelu.

image
načelnik općine Civljani Petar Preočanin
Duje Klarić/cropix

"Iako imamo mali broj stanovnika, naš kraj postao je svojevrsna prirodna atrakcija. Nadaleko smo poznati upravo po izvoru Cetine kojeg smo prošle godine oplemenili cikloturističkim vidikovcem s odmorištem Vrelo Cetine u kojeg se utrošilo nešto malo manje od pola milijuna kuna, sredstava Ministarstva turizma iz programa razvoja javne turističke infrastrukture, te uz pomoć Šibensko-kninske županije.

Tako je naš hidrološki prirodni spomenik ili 'najljepše oko Dalmacije' sada opremljeno servisnim stanicama za bicikle, biciklističkim stalkom i pripadajućim klupama. Pošto jedno vuče drugo, pojavile su se inicijative za izgradnju restorana i smještaja za goste. Sve su to pozitivni pomaci koji za sobom vuku i ostale ulagače u naše mjesto kao što je slučaj i sa punionicom vode koja zapošljava dvadesetak naših sumještana, a isto toliko njih posao je našlo u kamenolomu", istaknuo je Preočanin za Šibenski.

image
Pločasti most
Duje Klarić/cropix

Rijetki su oni koji znaju da na tom području postoji čak 52 vrela što je domicilnom stanovništvu u prošlosti bilo od velikog značaja s obzirom da se žitelji toga kraja, kako prije tako i danas uglavnom bavi stočarstvom, malo manje poljoprivredom i vinogradarstvom.

Jedan od žitelja, Nikola Barišić, vratio se iz Njemačke i sada iz hobija kopa krumpire. Ljeti se bore s velikim sušama, a zimi s hladnoćom i mrazom koji sve unište. Obnova obiteljskih domova srušenih tijekom Domovinskog rata, davno je završila, a upravo je to preduvjet za povratak obitelji.

Jedni od njih su braća Zoran i Nikola Zelenović koji imaju respektabilno stado ovaca i krava. U Hrvatsku su se vratili prije 13 godina, jedan iz Srbije a drugi iz Italije. I drugi žitelji mjesta imaju svoje OPG-ove te uzgajaju ovce i goveda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:24