NOVA KONTROVERZA MINISTRA KULTURE

KAKO JE GOVORIO ZLATKO HASANBEGOVIĆ 2012. GODINE: 'Naša najveća nacionalna tragedija je poraz iz 1945. godine'

 Printscreen: Facebook

Nekoliko dana nakon što se ministar Hasanbegović potpuno ogradio od svih totalitarnih režima i ustaške zločine proglasio najvećim moralnim posrnućem u povijesti hrvatskog naroda , na Facebook stranici koja se zove Hrvatska sramota u Ministarstvu kulture pojavio se video ministra kulture Zlatka Hasanbegovića iz 2012. godine, koji sugerira da je aktualni ministar i tada iznosio svoje kontroverzne poglede na ustaštvo i ulogu NDH u hrvatskoj povijesti.

Video je s pogreba odvjetnika, umirovljenog brigadira Hrvatske vojske i bivšeg vojnog tužitelja Mirsada Bakšića, na kojem je Zlatko Hasanbegović držao govor o pokojnom:

- Rahmetli Mirsad je pripadao onom hrvatskom naraštaju koji je dječačkim očima vidio i doživio našu najveću nacionalnu tragediju i poraz iz 1945. godine. Za njegov poratni naraštaj, ulazak u javni život značio je odabir između priklanjanja jugokomunizmu i njegovim lažnim protuhrvatskim i protuislamskim vrjednotama, ulaskom u krug privilegirane kaste, ili s druge strane, ostajanja svojim, ali izvan kaste jugokomunističkih pomazanika - govorio je tada Hasanbegović.

- Pogreb je bio javan, govor također. Ne vidim što je tu zanimljivo - komentirao je Hasanbegović za Dnevnik.hr.

Pogledajte video:





Hasanbegovićev govor na pogrebu Mirsada Bakšića, 2012

Veličanje fašističke Nezavisne države Hrvatske i žaljenje za njenim porazom 1945. nije tek mladenački hir Zlatka Hasanbegovića.Ovako je govorio 2012. na pogrebu Mirsada Bakšića:“Rahmetli Mirsad je pripadao onom hrvatskom naraštaju koji je dječačkim očima vidio i doživio našu najveću nacionalnu tragediju i poraz iz 1945. godine. Za njegov poratni naraštaj, ulazak u javni život značio je odabir između priklanjanja jugokomunizmu i njegovim lažnim protuhrvatskim i protuislamskim vrjednotama, ulaskom u krug privilegirane kaste, ili s druge strane, ostajanja svojim, ali izvan kaste jugokomunističkih pomazanika.”

Posted by Hrvatska sramota u Ministarstvu kulture on Monday, 22 February 2016




Ministar Hasanbegović trpi žestoke napade otkad je imenovan na aktualnu poziciju zbog svojih stavova o Drugom svjetskom ratu. Velika je galama u hrvatskom javnom prostoru izbila nakon što je objavljena njegova fotografija iz 1993. godine na kojoj pozira s kapom za koju su neki kategorički tvrdili da je ustaška. Kasnije se ispostavilo da je riječ o HOS-ovoj kapi. Zamjerali su mu i tekstove koje je sredinom 90-ih objavljivao u nekim ekstremno desnim glasilima. Sam Hasanbegović tada je rekao da te njegove uratke 'treba pročitati od početka do kraja' kako bi se shvatio cijelo kontekst. Kao olakotnu okolnost mnogi su uzeli u obzir da su u tom turbulentnom razdoblju i mnogi drugi eksponirani političari, pa i sam kasniji predsjednik Stipe Mesić, držali govore u kojima su se vrlo pozitivno izražavali o ustaškoj vlasti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 11:29