PODRŠKA UNATOČ SVEMU

Kajtazija smo pitali zašto je podržao Zlatu Hrvoj-Šipek, on se naljutio: ‘Zašto me zovete radi toga?!‘

Glasanje o smjeni glavne državne odvjetnice propustilo je čak 25 zastupnika oporbe

Veljko Kajtazi

 Ronald Gorsic/Cropix

Prošlotjedno glasanje o izvješću Zlate Hrvoj-Šipek, glavne državne odvjetnice, bilo je obilježeno aferom softver u kojoj se pokazalo da je glavna državna odvjetnica propustila pokrenuti kazneni progon protiv bivše ministrice Gabrijele Žalac. Ispostavilo se i da je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek lagala u Saboru tvrdeći da nije vidjela izvještaj o predmetu protiv Žalac, a kompletna je opozicija tražila njezinu smjenu.

Pojavio se i zahtjev za smjenom Zlate Hrvoj-Šipek, ali je samo glasanje propustilo čak 25 zastupnika oporbe. Njihovo pojavljivanje, istina, ne bi promijenilo rezultat jer HDZ ima 77 glasa u Saboru, ali su propustili do posljednjeg trenutka zastupati stavove koje su isticali kao bitne. HDZ je imao većinu na glasanju zahvaljujući glasovima svojih zastupnika i koalicijskih partnera, koji su svi došli na glasanje, zauzeli isti stav kao i premijer Plenković i dali podršku izvještaju Zlate Hrvoj-Šipek. Zastupnici nacionalnih manjina su se priklonili tom stavu i dali većinsku podršku izvještaju Zlate Hrvoj-Šipek.

Dragana Jeckov, predsjednica Kluba zastupnika SDSS-a, kazala je da su zastupnici SDSS-a glasali za izvještaj jer je takav bio dogovor na klubu. Milorad Pupovac kaže da su, govoreći o Zlati Hrvoj Šipek, "promjene nužne". No, za izvješće su glasali jer su ocijenili da trebaju dati podršku ljudima koji rade u odvjetništvu bez odgovarajućih uvjeta i primanja, a izloženi su raznim pritiscima. Dario Hrebak kaže da su dali podršku prvenstveno izvješću - bez obzira što nam je ostao gorak okus odlučili smo dati još jednu šansu i vidjeti što će se događati s državnom odvjetnicom - kazao je Hrebak.

Zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske i slovenske manjine, tražila je mail, ali nije odgovorila na pitanje o razlozima svoje podrške državnoj odvjetnici. Natalija Martinčević iz Reformista kazala je da su glasali za izvješće, ne za Zlatu Hrvoj-Šipek.

– Izvješće je bilo kao svako izvješće, ništa posebno. Ali, nakon toga se glasalo o prijedlogu oporbe za opozivom Zlate Hrvoj-Šipek. Tu smo bili suzdržani, što znači da ne odustajemo od ideje o njenom opozivu, ali čekamo da se situacija otvori do kraja – kazala je Martinčević.

Veljko Kajtazi, zastupnik Roma i još deset manjina u Hrvatskoj, rekao je da je dao glas za izvješće zato što su se tako dogovorili u Klubu.

– Klub nacionalnih manjina glasa po dogovoru. Ali, zašto me zovete radi toga, a ne zovete me radi položaja Roma? – pitao je Kajtazi i nadovezao svoje nezadovoljstvo izborom Matije Posavca za međimurskog župana.

– Zašto je Posavec pobijedio tamo, zašto su ljudi glasali za njega kad je korumpiran? – rekao je Kajtazi.

Istim opravdanjem, stavom Kluba, opravdavao se i Furio Radin, zastupnik talijanske manjine.

– Glasati za izvješće je bio stav Kluba. Ne bih ulazio u to je li Hrvoj-Šipek propustila pokrenuti postupak protiv Gabrijele Žalac. Stav Kluba je bio podržati izvješće i ja sam se priklonio tome – rekao je Radin.

Silvano Hrelja, zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika, rekao je da u Saboru ima drugi cilj i nastoji ga ostvariti.

– Nisam glasao za Zlatu Hrvoj-Šipek, nego za izvješće. U Saboru imam svoj cilj i nastojim ga ostvariti, a ne ugroziti radi gluposti koja će za dva, tri mjeseca ionako biti riješena – kazao je Hrelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 10:52