AKCIJA 'DAJ PET'

'Kad nam treba respirator, moramo ga posuditi s nekog drugog odjela'

Odjel koji se brine o teško oboljeloj djeci treba sakupiti 5,000.000 kuna za novu opremu i veći prostor
 Vlado Kos/CROPIX

OSIJEK - Što god da bude s Karlom, meni je drago da je on dio ove prekrasne akcije - kroz suze je poručila Tamara Hering, majka 11-godišnjeg dječaka koji s dijagnozom tumora na mozgu već dvije godine živi na aparatima.

Osmero ugroženih

Humanitarnu akciju ‘Daj pet’, čiji su medijski pokrovitelji najveći hrvatski izdavač Europapress Holding i HRT, pomažu i Pliva, Hypo-Alpe-Adria-Bank, T-HT, Millenium promocija i Europlakat.

Karlo je jedno od osmero mališana koje u ovom trenutku na životu održavaju aparati i brižne ruke medicinskog osoblja Kliničkog odjela intenzivnog liječenja djece na Klinici za pedijatriju KB-a Osijek, kroz koji godišnje prođe i do 650 životno ugrožene djece iz cijele Slavonije i Baranje.

Osuđeni na improvizaciju

Djelatnici Klinike za pedijatriju u svojoj misiji spašavanja života naših najmlađih, sve nedostatke nadoknađuju svojom ljudskom i stručnom snagom, kvalitetom i ljubavlju, o čemu i na Facebooku svjedoče brojni roditelji. Ovaj odjel, jedan od šest takvih u Hrvatskoj, već više od deset godina nije osuvremenjen.

Da im dođe životno ugroženo dijete respirator bi morali posuditi na nekom drugom odjelu, jer jedini koji imaju na životu održava malenog Karla.

- U međuvremenu bismo djetetu ručno davali zrak na balon. Često smo osuđeni na improvizaciju, ali i u takvim uvjetima, nikada nismo imali teži incident ili smrt djeteta zbog aparature ili odstupanja od vrhunske kvalitete liječenja - kaže dr. Berecki.

Proširenje prostora

Sve to trebalo bi se promijeniti nakon 10. prosinca 2009. za kada je najavljeno veliko finale humanitarne akcije “Daj pet”, pokrenute od fundacije “Milo moje” koju je osnovao popularni pjevač Miroslav Škoro, a na čijem se čelu nalazi upravo dr. Berecki.

Cilj je prikupiti pet milijuna kuna, proširiti prostor sa 50-ak na potrebnih 160 kvadrata, kupiti svu opremu za održavanje životnih funkcija koju sada nemaju za osam kreveta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 01:05