KATASTROFALNE POPLAVE

JUTARNJI S OBITELJI IZ OKOLICE VRBOVCA 'Vodeni val nam je uništio kuću, a kćeri su ostale bez svega'

Od kada su uređivali tok Glogovice, stalno imamo poplave. Osim toga, ne čiste se odvodni kanali. Ne znam do kada će ovako, ali samo zbrajamo štete - kaže Zvjezdana Poljak
 Goran Mehkek / CROPIX

Zečji nasipi, deseci nenaspavanih vatrogasaca i stotine tisuća kuna štete epilog su poplava koje su protekla dva dana pogodili središnju Hrvatsku. Prvog je dana najteže bilo u Sesvetskom Kraljevcu i Vrbovcu, a tijekom srijede naročito je dramatično bilo istočno od Vrbovca, u općini Gradec.

Još od utorka popodne vatrogasci su gradili nasipe i pomagali ljudima da ispumpaju vodu iz svojih kuća. Stanovnici proceduru dobro znaju: namještaj su podigli s poda, a djecu i starije članove obitelji poslali prijateljima čije kuće nisu ugrožene. Vatrogasci, njih dvjestotinjak, na terenu su bili od noći.

- Na području općine osam je kuća bilo u kritičnoj situaciji. Ljudi pomažu i iskrcali su osam kamiona pijeska čime se može napuniti dvije tisuće vreća. Nastojimo učiniti sve što se može da pomognemo ljudima, ali zaista je dramatično. Općina će tražiti rješenje, jer poplave postaju katastrofalne. Mi smo se pripremili, još prošle godine imali smo spremno 500 vreća s pijeskom, ali nešto se mora trajno promijeniti - kaže Ljubica Ambrušić, načelnica općine Gradec.

Mnogi su strahovali da bi zbog bujice mogao biti srušen glavni most na rijeci Glogovnici. Taj je most već oštećen, a poplava 2010. godine dodatno je pogoršala njegovo stanje. Zbog toga su tijekom jutra policajci i vatrogasci regulirali promet na mostu.

DRAMATIČNO STANJE U VRBOVCU Voda prijeti kućama, a grad možda ostane i bez struje!

Teško je bilo u obiteljskoj kući Zvjezdane i Roberta Poljaka. Cijelu su noć promatrali kako voda navire u njihovo dvorište i raste. Na ulazna vrata stavili su desetak vreća s pijeskom, što je pomoglo, ali je voda ipak prodrla u kuću.

- Susjedi i vatrogasci su nam pomogli. Postavili su metar i pol visok zemljani nasip no voda je to prešla negdje usred noći. Djeca nam pomažu, ali ništa se ne možemo učiniti. Od kada su nešto uređivali s tokom rijeke Glogovice, kod nas je stalno poplavljeno. Osim toga, ne čiste se odvodni kanali. Ne znam do kada će ovako, ali svaki put samo zbrajamo štete - kaže Zvjezdana Poljak u čijoj je kući voda uništila i omiljene dječje igračke.

Nekoliko kuća dalje, u domu obitelji Sekulić, također je bilo dramatično. Kažu, najvažnije je da su svi dobro. Ipak, poplava su i više nego siti: prošli put im je kuća bila pod vodom prošloga Uskrsa.

- U kući nam je nastala velika šteta. Laminate u dnevnom boravku postavili smo nedavno, a sada su posve uništeni. U kokošinjcu je bilo 80 centimetara vode, nismo mogli ni ući tamo, ali sigurno su se kokoši ugušile. Sve je puno vode. Ne znam što reći, jako nam je teško. Baku smo poslali na kat, da se ne uzrujava gledajući nas kako se borimo s vodom - kaže potresena Mirjana Sekulić.

U kući obitelji Kranjčec u Gradecu, s okupljenim vatrogascima, lovcima i načelnicom Ambruš, čekali smo vodeni val. Kuća je s tri strane bila opkoljena vodom. Kroz prozor vidimo vreće s pijeskom, postavljene tek metar od kuće, i napeto promatramo povećava li se razina vode. Kiša cijelo vrijeme ne prestaje padati. Razgovor se prekida svaki put kada na radiju počinju vijesti: bez daha se slušaju vijesti o tome kako napreduje vodena bujica. Svatko tko dolazi donosi novu priču: u šumi su viđeni jeleni kako pokušavaju plivati, a u mjestu Veliki Brezovec je u zadnji čas spašen pas vezan lancem, kojem je iz vode virila samo njuškica.

- Da imamo čamac, otišli bismo po jednu srnu za koju smo čuli da je voda nosi. Kažu nam da je slaba i ne može se oduprijeti snazi vode, ali smo nemoćni. Bez broda se ne možemo kretati po polju i šumi pa joj ne možemo pomoći. Nadamo se da će se ipak spasiti - kažu lovci iz Lovačkog društva Gaj Gradec. U općini Gradec kažu kako bi posljedice ove poplave bile daleko veće da nisu bili spremni za vodu koja dolazi. Spasilo ih je, kažu, što svi pomažu jedni drugima.

- U zadnjih trideset godina nije bilo ovakve poplave. Nasipa nema, korita bi trebalo očistiti i proširiti. Voda smeta i željeznici, ali o tome nitko ne priča. Treba neke stvari ozbiljno napraviti kako se ovakve situacije ne bi ponavljale - kažu stradalnici iz Gradeca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:02