PIJEMO DUKAT, GLEDAMO OBN, GRICKAMO SMOKI...

Jugosferu će oživjeti Gorenje, Atlantic Grupa i Naftna industrija Srbije

 Vjekoslav Skledar/CROPIX

ZAGREB - Američka novinska agencija Bloomberg piše kako će tri kompanije, Atlantic grupa, Gorenje i NIS, u želji za povećanjem profita oživjeti jugosferu te da ljudi, iako možda nisu spremni za novu jugosferu, u njoj već žive.

Franjo Bobinac, izvšni direktor slovenskog diva Gorenja, odlučio je probiti barijere nastale tijekom devedesetih na Balkanu, kako bi povećao profit kompanije, a većoj zaradi nadaju se i hrvatska Atlantic grupa Emila Tedeschija te Naftna industrija Srbije, javlja Bloomberg.

Tri kompanije oživjet će stare veze kako bi razvile "novu jugosferu". Podsjetimo, Hrvatska, Srbija i Slovenija već su uspješno završile pregovore o udruživanju državnih željeznica , a isto su najavile i lutrijske organizacije s prostora bivše Jugoslavije.

- Sjećam se vremena kada su političari kritizirali kompanije koje su poslovale s ostalim zemljama iz bivše Jugoslavije - kazao je Bobinac dodajući da troje direktora želi "promovirati vrhunske proizvode iz nekoć ujedinjene države".

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), zajednički BDP šest bivših jugoslavenskih republika iznosi 192 milijarde dolara.

Tim Judah, novinar časopisa The Economist koji je prvi upotrijebio izraz jugosfera, a nedavno je o svemu opširno govorio i za Globus , kaže da ljudi možda nisu spremni na "novu jugosferu, ali u njoj žive". - Ujutro piju hrvatsko mlijeko, zatim gledaju program na bosanskoj televiziji jedući grickalicu koju proizvodi srpska kompanija koja je u vlasništvu slovenske kompanije, koju bi trebala kupiti hrvatska kompanija - kaže Judah.

Bloomberg podsjeća da su Slovenija i Hrvatska odlučile riješiti nesporazume vezane uz Ljubljansku banku te ističu da je Tedeschi kupio slovensku Drogu Kolinsku kako bi prisvojio Cocktu, konkurenta Coca-Cole i najbolje prodavano piće u komunističkim vremenima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 15:20