PIŠE VIŠNJA GOTAL

Jučer navečer ukrcali smo se na vlak za Split, s kartom za spavaća kola. Pogledajte gdje su nas smjestili

Vlak je poluprazan, a 15. srpnja je, špica sezone. Čini se da nitko od onih "više nego lani" turista, ne putuje vlakom

Vlak Zagreb-Split

 Višnja Gotal

Jadno, jadno, jadno. Točno smo se tako - triput jadno - osjećali mi putnici koji smo se subotu navečer u Zagrebu ukrcali u vlak za Split s kartom za spavaća kola. Jedan jedini je vagon u vlaku koji pod entuzijastičnom parolom " Idemo na more" u sezoni povezuje Slavoniju sa Splitom. I treba li reći da je taj jedan jedini vagon za spavanje - u defektu?

- Žao nam je, dogodilo se. Smjestit ćemo vas u "kušet" kola. Imate rezervirano jednokrevetno? Nema problema, bit ćete sami - govori smireno ljubazni kondukter ili tko je već muškarac kojeg je zapala dužnost da kaže kako, eto, taj jedini vagon za spavanje nije u funkciji.

image
Višnja Gotal
image
Višnja Gotal

Zaustila sam pitati kolika je razlika u cijeni i hoće li nam biti nadoknađena, gospodin je shvatio nakanu. - Vas ćemo prvu smjestiti - uzima teški plavi kofer i galantno ga unosi u vlak i do mog odjeljka. Tog odjeljka u kojem sam sama sa psom. Belgijanac, Gronendale, još malo pa tele. Ovo je veliko kao krletka: to je odraz hrvatskog odnosa prema željeznici. Mizerno i sklepano, totalna improvizacija.

image
Višnja Gotal
image

Pas u vlaku Zagreb-Split

Višnja Gotal

Kupe vlaka ostao je kupe vlaka, samo sad se zove "kušet", u tome inače sjedi šestero ljudi.

I da, vlak je poluprazan, a 15. srpnja je, špica sezone. Čini se da nitko od onih "više nego lani" turista, ne putuje vlakom.

Ali ja putujem - Ii prošle, i one prije, i 2019. i svih prije nje. Praznije nije nikad bilo. Na Željezničkom kolodvoru vlak za Čakovec s prvog perona kreće pun. Za Split nas komotno mogu u "kušet " za šestero smještati i po jednog. Ima mjesta.Tuga..

Prije dva tjedna pozvali su nas novinare na naguravanje mosta u Botovo. Na prugu čija vrijednost investicije premašuje i onu Pelješkog mosta. Svemirska pruga za, čini se, kaubojske vlakove.

image
Višnja Gotal
image
Višnja Gotal
image
Višnja Gotal
image
Višnja Gotal
image
Višnja Gotal
image
Višnja Gotal
image

Vlak Zagreb-Split

Višnja Gotal
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:53