ZORAN MILANOVIĆ

‘Jučer je bilo okej. Jedino, brate, ne možeš biti tako sitan i ne pozvati čovjeka koji je sve to radio‘

Predsjednik Milanović sudjelovao je na svečanom ispraćaju vojnika u Mađarsku

Zoran Milanović

 Damir Skomrlj/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović obratio se u Karlovcu 1. hrvatskom kontingentu vojnika koji u sklopu aktivnosti ojačane budnosti NATO-a, u okviru borbene skupine pod vodstvom Mađarske, odlazi u Mađarsku. Poručio im je kako nakon poruke kineskog premijera na otvaranju Pelješkog mosta ima nadu i optimizam da će svijet uskoro postati razumniji i da se kriza bliži kraju.

"Nadam se da kriza neće trajati dest godina, nego da za godinu dana o ovome nećemo razgovarati", poručio im je predsjednik, prenosi N1. Nakon obraćanja vojnicima razgovarao je i s novinarima.

"Ne idu oni slučajno u Mađarsku, nadam se da će se brzo vratiti kući, obiteljima i Hrvatskoj. Nikad ovakve odluke nisu rutinske. Svijet se nalazi u neizvjesnoj situaciji, ovakav rat nije viđen do sada, a mi smo tu blizu. To je naš doprinos i nadam se i vjerujem da će na tome ostati", kazao je Milanović.

"Jučer je bilo okej. Jedino, brate, ne možeš biti tako sitan i ne pozvati čovjeka koji je sve to radio, a to je Edo Kos. On je bio direktor Hrvatskih cesta. Ogroman posao je napravljen 2016. godine, a to nije bilo prikazano u filmu tamo. Ljudi koji su zaista i profesionalci i političari. Kos je barem zaslužio da ga se spomene", rekao je Milanović osvrnuvši se na svečano otvorenje Pelješkog mosta, prenosi Dnevnik.hr.

Osvrnuo se i na čitav projekt izgradnje Pelješkog mosta.

"Deset godina je taj projekt trajao nakon salvi, kleveta i laži. Priča se da ljudi, kad ih ne plaćate, slabije rade, a kada ih dugo ne plaćate, onda uopće ne rade. Da bi to bilo nešto novo, ovo je trebalo ugasiti", poručio je.

Komentirao je i činjenicu da je most gradila kineska tvrtka. "Trajalo je normalno, unutar dogovorenih rokova. Pretpostavljam da je Kinezima taj projekt više bio kako nekakav ulaz u europski prostor. Oni će se također malo više morati otvarati prema europskim tvrtkama", rekao je, javlja Dnevnik.hr.

Komentirao je i odnos s premijerom Andrejem Plenkovićem nakon što se u utorak s njime rukovao na svečanom otvorenju Pelješkog mosta.

"Možemo se praviti da problem ne postoji. Nisam ja njegove suradnike tjerao u mirovinu na ponižavajući način. Nema ni rata. Ovo nije pošten rat. Ovo je prljava gerila. Ja se na svojim suradnicima sve ove godine nisam nikada iživljavao niti im tjerao strah u kosti. Od mene se u strahu živjelo nije. Tako neće ni vojska. Ja sam vrhovni zapovjednik. Nije Plenković. Ni Banožić", zaključio je.

Komentiravši prosvjede u Bosni i Hercegovini, rekao je kako se radi o nahuškanoj, unitarističkoj rulji. "Visoki predstavnik je sad došao na ideju da se pozabavi tim pitanjem, ispast će da sam ga ja na to natjerao", poručio je Milanović i istaknuo:

"Ovo nije kraj povijesti. Problemi idu dalje. BiH je užasan problem."

Komentirao je i situaciju u vojsci.

"Našoj vojsci nedostaje čudo toga što bi trebala imati. Postoje stvari koje ne može imati i koje si ne možemo priuštiti. Održavanje Rafalea jako puno košta. Hrvatska vojska je 95. godine imala streljiva za dva tjedna rata. Rat je završen ranije umijećem, znanjem i hrabrošću. Bitan nam je fokus - dovoljno streljiva, kvalitetno održavanje, kvalitetno topništvo. Vidimo kolika je težina toga u ovom ratu sada", rekao je Milanović, prenosi Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 17:19