DANAS ODLUKA

Jovanović: Jasno je da su maturanti bili u pravu. Ovaj test nije objektivna ocjena znanja

Ministar će na sastanku sa svojim stručnim timom donijeti zaključak o pitanjima u ispitu državne mature
 Nikola Vilić/CROPIX

Ministar obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas će na sastanku sa svojim stručnim timom donijeti zaključak o pitanjima u ispitu državne mature iz hrvatskog jezika.

Ministar Jovanović sastanak je najavio u sinoćnjem Dnevniku 3 HTV-a u koji se uključio iz Rijeke, ocijenivši kako su ta dvojbena pitanja na ispitu državne mature iz hrvatskoga jezika mogla na neki način oštetiti učenike i onemogućiti ih da svoje znanje pokažu na najbolji mogući način. Napomenuo je kako spomenuti test nije objektivan odraz znanja maturanata u protekle četiri godine, javlja HRT .

- Jasno je da su maturanti bili u pravu i mislim da ovaj test nije objektivna ocjena znanja maturanata. Test ni koncepcijski nije bio dobar - rekao je Jovanović u Dnevniku.

Također, ministar je komentirao i odluku o besplatnoj prvoj godini na fakultetu, te kazao da je ovo prvi puta da je Vlada takvu odluku donijela ovako rano. Za subvencioniranje brucoša izdvojit će se 146 milijuna kuna.

Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske smatra kako je ovogodišnji ispit iz hrvatskoga jezika na državnoj maturi bio objektivno teži od ispita prošlih godina, ali da je pravi krivac za učeničko nezadovoljstvo sustav. Vijeće se protivi i 'zadiranju' politike u struku i mogućem izbacivanju pitanja iz ispita ili 'ispravku' ispita, jer drži da bi to ugrozilo sam koncept državne mature kao standardiziranog ispita, javlja HRT .

Kako se navodi u priopćenju Nacionalnog vijeća učenika Republike Hrvatske, ovogodišnji ispit tražio je da pristupnici imaju više znanja i razumijevanja književnosti i jezika no do sada, što je za Vijeće vjerojatno i glavni razlog učeničkoga nezadovoljstva.

Također, u priopćenju se ističe se kako učenici ne bi trebali za mogući slabiji rezultat optuživati ni Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje, niti mjerodavno ministarstvo, a ni pojedince jer je pravi krivac sustav koji je koncipiran tako da je pismenost u Hrvatskoj poražavajuća, a naši učenici u testovima PISA-e u čitanju s razumijevanjem i pismenosti postižu izrazito loše rezultate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 05:19