S PREDSJEDNIKOM UZ KAVU

Josipović: Zakon o ništetnosti je zakomplicirao odnose sa Srbijom, a sporazumom ne bismo oprostili zločincima

 Ranko Šuvar/CROPIX

Predsjednik Ivo Josipović pozvao je Vladu da zajedno pokrenu zaključivanje sporazuma sa Srbijom kojim će se regulirati procesuiranje za ratne zločine.

- Sa Srbijom bi bilo najbolje postići međunarodni sporazum prema kojem bi za procesuiranje ratnih zločina bila nadležna zemlja prebivališta. A istim sporazumom trebala bi se regulirati razmjena dokaza oko procesuiranja ratnih zločina - rekao je Josipović u ponedjeljak u emisiji Hrvatskog radija “S Predsjednikom uz kavu”. Ponovio je kako Zakon o ništetnosti neće zaštititi branitelje već upravo suprotno - štetit će onima koji su optuženi temeljem iznuđenih priznanja.

- Zakon o ništetnosti je sigurno zakomplicirao odnose sa Srbijom i zato postoji samo jedan način da se to riješi - zaključivanjem sporazuma koji nikako ne bi značio da opraštamo krivcima za ratne zločine. Pozivam Vladu da to pokrenemo zajedno - poručio je Josipović koji upozorava kako time što se “durimo samo štetimo našim građanima koje izlažemo opasnosti da budu uhićeni ako prijeđu granicu”.

Najavio je kako će nakon odluke o raspuštanju Sabora sve parlamentarne stranke pozvati na konzultacije oko datuma izbora premda mu za sada najavljeni 4. prosinca nije sporan.

- Izbori su zajednički festival demokracije u kojem sudjeluje i oporba. Pristojno je konzultirati se sa svima - objašnjava.

Komentirao je to što je novim Kaznenim zakonom uvedeno kazneno djelo javnog sramoćenja što je represija prema novinarima.

- Odgovornost za izgovorenu riječ postoji u svim demokratskim zemljama. No, ja mislim da izgovorenu riječ ne možemo obuzdati kroz represivni aparat. Sa svakom reperesijom bih bio oprezan - kaže predsjednik.

Ponovio je kako se ne slaže sa skidanjem imuniteta SDP-ovcu Jovanoviću zbog izgovorene riječi.

- Bespredmetno je govoriti o tome sviđa li se nekome ili ne ono što Jovanović govori. Zastupnik može slobodno govoriti, a sudac mu je javnost na izborima - smatra Josipović. Premda drži da su prosvjedi na Filozofskom fakultetu legitimni upozorava da besplatno školovanje za sve, bez selektvnosti, nije moguće ni iz ekonomskih niti iz moralnih razloga. Za SDP-ovu najava kako će, ako osvoje vlast pozvati MMF, Josipović kaže kako je to nije stvar ideologije.

- Oni koji budu vodili financije procjenit će isplati li se pozvati MMF. To je stvar Vlade - dodaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:24