TEŠKE POSLJEDICE LEDENE KIŠE

JOSIPOVIĆ U G. KOTARU 'EU iz fondova solidarnosti može pomoći ugroženima. Vlada brine o tome'

Crni lug, 060214.Predsjednik RH Ivo Josipovic posjetio je goranska mjesta pogodjena elementarnom nepogodom. Nakon obilaska Crnog luga i Gerova u Delnicama se sastao sa predstavnicima kriznog stozera.Na fotografiji: Ivo Josipovic u razgovoru sa stanovnicima Crnog lugaFoto: Tea Cimas / CROPIX
 Tea Cimas / CROPIX

Elementarna nepogoda koja je zahvatila Gorski kotar, pokazali su obilasci terena, mogla bi imati katastrofalne posljedice po goranske šume.

Kako nam je potvrdio Ivan Ištok, član uprabe Hrvatskih šuma, samo na području Gerova i Čabra kompletno su uništena sva bukova stabla.

- Radi se o oko 3 milijuna kubika stabala. Šteta je po bukovu šumu stopostotna - rekao je Ištok koji je jučer boravio u Delnicama gdje se sastao Stožer za izvanredne situacije.

Sanacija će biti dugotrajna i vrlo skupa, kazao je Ištok, a dobra vijest je da je sačuvano oko 95 posto jela, što je vrlo bitno za ekosustav. Ištok ističe da se može govoriti o milijunima stabala koja su stradala zbog leda, a iako je prerano govoriti o visini štete, radi se o nekoliko desetaka milijuna kuna.

S obzirom da vlada velika potražnja za ogrijevnim drvetom, kaže član Uprave Hrvatskih šuma, drvna građa iskoristit će se za ogrijev.

Gorski kotar u četvrtak je posjetio i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović koji je prvo posjetio Crni Lug te nakon toga obišao Gerovo i završio u Delnicama. U Crnom Lugu razgovarao je sa stanovnicima koji već nekoliko dana imaju struju zahvaljujući dopremljenom agregatu. Josipović je pohvalio brze i pravovremene reakcije svih interventnih službi koje su, po njegovom mišljenju, odlično odradile i još uvijek odrađuju svoj posao.

- Problemi nisu sasvim otklonjeni, ali će biti. Elementarne nepogode se ne mogu spriječiti, ali se šteta može brzo i efikasno otkloniti - kazao je predsjednik.

Dotaknuo se i moguće pomoći Europske Unije.

- Ministrica vanjskih poslova je govorila o tome, Vlada o tome brine. Postoje fondovi solidarnosti i zaista bi trebalo aplicirati za njih - rekao je Josipović, dodajući da su Gorani pokazali snagu duha i suočili se s velikim problemom, zadržavši optimističan stav.

Koliko je problem velik pokazuju brojni primjeri na terenu, već i u samom Crnom Lugu u kojem je predsjednik boravio. Jedan od stanovnika, Juraj Hrg, pozvao nas je u kuću kako bi nam pokazao što se dogodilo u noći sa srijede na četvrtak. U 4 sata ujutro odlomio mu se cijeli dimnjak i pak na balkon prekriven snijegom i ledom, a osim što je ostao bez grijanja, a krovu mu sada zjapi rupa. Također, uništeno mu je i 30-ak stabala u voćnjaku. Individualnih malih "katastrofa" ovih dana u Gorskom kotaru ima na stotine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:52