SJEDNICA VNS-a

JOSIPOVIĆ 'Sve sam dogovorio s Milanovićem'

Predsjednik Republike Ivo Josipović obznanio je u srijedu da se s premijerom Zoranom Milanovićem dogovorio o dnevnom redu skore sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, a na njemu će biti godišnja izvješća sigurnosnih službi te kadrovska politika u tim službama.

"Pričekat ćemo još nalaze saborskog povjerenstva i stručna izvješća, sedam do deset dana, nije bitno u dan. Nećemo se baviti jednim slučajem i jednim problemom, nego ćemo gledati gdje su bili sistemski problemi i kako ih otkloniti da se ubuduće pogreške, koje će se možda otkriti u kontroli, više ne ponavljaju", rekao je Josipović u izjavi nakon konferencije "Otvorena Hrvatska" na temu dosadašnjeg napretka u provedbi inicijative "Partnerstvo za otvorenu vlast" te aktivnostima za provedbu inicijative do 2016. godine.

Josipović je premijeru Milanoviću nedavno predložio da se održi sjednica VNS-a kako bi se na njoj raspravljalo o politici zapošljavanja u obavještajnom sustavu. Od čelnika sigurnosno-obavještajnog sustava zatražio je da u pripremi te sjednice naprave analizu kadrovske politike, posebno s težištem na ispunjavanje uvjeta za rad u sustavu.

Josipović je najavio da će zatražiti održavanje te sjednice nakon što je u javnosti objavljeno da je u SOA-i, u vrijeme kad joj je na čelu bio sadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, zaposlena osoba koja je tri puta pala na sigurnosnoj provjeri.

Karamarko je u utorak izjavio da pozdravlja sjednicu VNS ako će se na njoj razgovarati o gorućem problemu nezaposlenih u državi. "Ako je to sjednica na kojoj će tema biti teška gospodarska situacija u državi, gotovo 400 tisuća nezaposlenih, socijalni slučajevi, sirotinja, onda pozdravljam tu odluku".

Kazao je da je i sam više puta pozivao predsjednika države da sazove tematsku sjednicu vlade o lošem stanju u gospodarstvu. "Ako je to tema VNS-a, onda da. Ali ako je tema nešto drugo, to je vrlo neozbiljno", rekao je Karamarko na obljetnici osnutka HDZ-a Knina i Kijeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 10:31