NOVI SUKOB

Josipović: Predsjednik jedini može raspisati izbore! Ne Vlada. Kosor: Ne znam zašto je nervozan

'Tako propisuje Ustav, štivo koje bi češće trebao imati u rukama svatko tko se bavi javni poslom'
Zagreb, 150511.Avenija Dubrovnik 15.Restaurant Globus.Svecanost obiljezavanja 20. obljetnice ustrojstva 2. gardijske brigade Gromovi,Na slici Ivo Josipovic i Jadranka Kosor za vrijeme svecanosti.Foto: Goran Mehkek / Cropix
 Goran Mehkek / Cropix

ZAGREB - Predsjednik Ivo Josipović izjavio je kako samo on može raspisati izbore jer tako propisuje Ustav te na taj način odgovorio Jadranki Kosor , koja ga je optužila da se miješa u izbore.

- Predsjednik je taj koji određuje konkretan dan izbora, a ne Vlada, koalicija ili bilo tko iz političke scene, već isključivo predsjednik. On raspisuje izbore i određuje dan izbora i to tako da se ti izbori održe najkasnije 60 dana nakon prestanka mandata ili nakon raspuštanja Sabora - rekao je predsjednik uoči sastanka s predstavnicima sindikata i inicijative Akademska solidarnost.

Naglasio je kako vladajuća koalicija može donekle limitirati ove ovlasti predsjednika isključivo na način da odluči hoće li puni četverogodišnji mandat završiti ranije ili neće.

Potom se ponovno osvrnuo na premijerku i njen napad na njegove ovlasti tako što je aludirao na njeno nepotpuno poznavanje Ustava.

- Ustav jest jedno štivo koje bi češće trebao imati u rukama svatko tko se bavi javni poslom i dužnosti - kazao je Josipović i dodao kako izbori nisu ničiji monopol.

Hrvatskoj javnosti je objasnio i cijelu proceduru oko izbora. Kako je rok za određivanje izbora najkasnije 60 dana od prestanka mandata tako je naglasio kako bi teoretski izbore mogao zakazati za 12. siječnja iduće godine, odnosno jedan dan nakon završetka mandata vladajućih.

- Određivanje datuma izbora je prevažno za svaku državu i to neću učiniti bez prethodne konzultacije s vladajućom grupacijom i oporbom - naglasio je i spomenuo kako neće požurivati premijerku da se izjasni o datumu.

'Izbori nisu ničiji monopol', naglasio je Josipović.

Na kraju je podsjetio kako se premijerka u više navrata odbila izjasniti o datumu izbora, iako je nekoliko puta obećavala da će ih javno obznaniti, te da će biti ove godine .

- Kada se Vlada odluči ispuniti obećanje građanima tada će izbori biti u mojim rukama - završio je.

Jadranka Kosor odgovorila Josipoviću: Ne vidim razloga za paniku i nervozu

Nije trebalo proći mnogo da se oglasi premijerka.

- Ne razumijem zašto je nervozan i zašto mi nekoliko dana šalje takve poruke. Zajedno odgovaramo za stabilnost države - rekla je premijerka.

Potom je nastavila odgovarati na optužbe o tome kako ne ispunjava obećanja.

- Sva obećanja koja smo ja i ova Vlada dali smo i održali. Ne vidim razloga za paniku i nervozu - odgovorila je i zapitala se zašto predsjednik želi razgovarati putem medija, a ne s njom nasamo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:23