NOVI SUKOB

JOSIPOVIĆ O KOLINDI 'Licemjerno je ljude plašiti Titom, a onda pristati na takav sastanak'

 CROPIX

OSIJEK - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović licemjernima je ocijenio izjave i ponašanje HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović. Govoreći u Osijeku na otvorenju skupa Poslovni uzlet kontinentalne Hrvatske, Josipović se osvrnuo i na poziciju Hrvatske u regiji kojoj pripada, istaknuvši važnost i vrijednost gospodarske suradnje među državama jugoistočne Europe, što uključuje i Srbiju.

- Naši uspješni gospodarstvenici u cijeloj regiji investiraju, trguju, prodaju, ostvaruju velike prihode i licemjerno je ujutro plašiti ljude regionom, kako se to kaže, Titom, novom Jugoslavijom i drugim potpuno nerealnim i neprimjerenim sadržajima, a onda navečer pripremati sastanak Triletarale, možda i ne otići na njega, a pristajati na to da se, kao što i treba, provodi određena politika u regiji. Ja sam siguran da poduzetnici prepoznaju što je projekt i program, a što je licemjerje - rekao je Josipović, koji je na novinarski upit je li pri tome mislio na HDZ-ovu kandidatkinju odgovorio:

- Znate tko sudjeluje u Trilateralama i tko plaši ljude nekom novom Jugoslavijom - izbjegao je predsjednik izravan odgovor, no s obzirom da je Grabar-Kitarović jedna od tri hrvatska člana Trilateralne komisije, čija je konferencija održana početkom mjeseca u Beograda, a na koju HDZ-ova kandidatkinja nije otišla, jasno je da je Josipović mislio upravo na nju, čime je nastavljen njihov verbalni sukob.

ZBOG PRETRPANOG RASPOREDA NE IDE U BEOGRAD Kolinda neće sudjelovati na sastanku Trilaterale

Josipović se osvrnuo i na pitanje granice sa Srbijom, nakon što je upitan treba li Srbija ući u Europsku uniju prije nego što se riješi pitanje granica. Rekao je da će se „pitanje granica rješavati arbitražom ili Međunarodnim sudom pravde.“, a istaknuo je i kako smatra da povratak Vojislava Šešelja u Srbiju neće opteretiti odnose Hrvatske i Srbije.

- Vidim da on ni tamo nije osobito dobrodošao, ali kad govorimo o Šešelju moramo ga istaknuti kao još jedan primjer neefikasnosti međunarodnog pravosuđa. Vrlo je žalosno i obeshrabrujuće da sud u kojeg su toliki mnogo vjerovali zapravo nije bio u stanju kroz sve te silne godine dovesti postupak do kraja. Slično se dogodilo i kod Miloševića. Ne znam jesu li humani razlozi bili takvi da opravdavaju njegovo puštanje. To neka bude na dušu onima koji su takvu odluku donijeli, ali zasigurno Šešeljev primjer je primjer neefikasnosti međunarodne pravde - kazao je Josipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 14:20