20. OBLJETNICA REPUBLIKE SRPSKE

Josipović: Nisam čestitao Dodiku, službene čestitke uručujem samo suverenim državama

 Soldo/CROPIX

- Republika Srpska je nastala kao historijska potreba i izraz legitimne volje srpskog naroda, a ne kao rezultat ratnih sukoba jer je u to vrijeme u BiH bio mir - ustvrdio je predsjednik RS-a Milorad Dodik jučer na svečanom obilježavanju Dana i krsne slave Republike Srpske u Banjoj Luci.

Prije 20 godina samoproglašena skupština bosanskih Srba na Palama je proglasila srpsku republiku u BiH.

Bošnjaci nisu došli

- Republika Srpska u ratu je imala status zaraćene strane pa je sudjelovala u svim mirovnim pregovorima pod vodstvom međunarodne zajednice, čime joj je još tada priznat međunarodno-pravni subjektivitet - rekao je Dodik, a svoj legitimitet i legalitet zadržala je potpisivanjem Daytonskog sporazuma. - Naša politika i stav mogu se sažeti u rečenici: ‘Samostalna Republika Srpska u daytonskoj BiH’. To je i legalno i legitimno. Na drugoj strani, oni koji krše Dayton moraju se zapitati kuda to vodi - poručio je Dodik.

Proslavi su prisustvovali predsjednik Srbije Boris Tadić, patrijarh Irinej, princ Aleksandar Karađorđević i ruski veleposlanik u BiH. Bošnjaci nisu došli, a u ime Hrvata došlo je izaslanstvo HDZ-a BiH s Draganom Čovićem, Vjekoslavom Bevandom i Borjanom Krišto.

Rat kao opomena

U prvoj poruci građanima Dodik je rekao da je RS najveći dar koji je mogao dobiti srpski narod. - Republika Srpska je danas slobodna i nastavit će djelovati jer je to bio zavjet boraca koji su dali život za nju - poručio je Dodik kojemu je uručen ruski orden, a ordenom RS-a je odlikovan Boris Tadić.

Tadić je izjavio da je Republika Srpska stvorena kao zajednica u kojoj srpski narod štiti svoje nacionalne interese i identitet, poštujući interese i identitet druga dva konstitutivna naroda, prenio je beogradski B92. - Rat ostaje opomena svima nama po svojoj tragici i žrtvama kako balkanske političke i vjerske sukobe moramo rješavati mirnim putem - istaknuo je.

U intervjuu za agenciju Srna uoči obljetnice Dodik je govorio i o odnosima s Hrvatskom. Dnevni avaz je prenio da je istaknuo da mu je predsjednik Josipović “uputio čestitku u povodu obilježavanja 20. godišnjice postojanja RS-a”. Iz Josipovićeva su ureda to demantirali te objasnili da službene čestitke uručuju samo suverenim državama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 01:24