OSUDIO NETREPELJIVOST

Josipović: Nastup splitskog gradonačelnika Željka Keruma primjer je govora mržnje!

Predsjednik Josipović očekuje od svih državnih tijela da u okviru Ustava i zakona osiguraju jednakost svih građana i spriječe govor mržnje
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović upozorio je da se u posljednje vrijeme sve češće suočavamo s govorom mržnje te je tim povodom osudio svaki govor i aktivnost prema pojedincima ili grupama kojima ih se napada ili diskriminira na temelju njihove pripadnosti manjinskoj grupi prema bilo kojoj osnovi.

Govor mržnje i/ili diskriminacija po nacionalnoj osnovi posebno su došli do izražaja u slučaju pokušaja sprječavanja građana romske nacionalnosti da se nastane u Škabrnji, nastupu splitskog gradonačelnika Željka Keruma na HTV-u u odnosu na pripadnike srpskog naroda, te pokušaju da se u Gornjem Hrašćanu spriječi dolazak djece romske nacionalne manjine, priopćio je Ured predsjednika.

Pozivi na segregaciju i govor mržnje koji su se čuli u Gornjem Hrašćanu osobito su neprihvatljivi jer su bili upućeni prema djeci predškolske dobi koja su posebno ranjiva, kaže se u priopćenju.

Predsjednik Josipović očekuje od svih državnih tijela da u okviru Ustava i zakona osiguraju jednakost svih građana i spriječe govor mržnje i svaku diskriminaciju i segregaciju.

Sva djeca u Republici Hrvatskoj moraju imati jednake mogućnosti, i nitko, posebno nijedno dijete, u Hrvatskoj ne smije biti diskriminiran na temelju svoje nacionalne, vjerske ili bilo koje druge pripadnosti. To je jedno od temeljnih ustavnih načela koji trebamo štititi svi, ponajprije sve državne institucije, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 05:39