JOŠ VIŠE ŠOKIRAO

Josip Đakić: Ranko, Rajko, Veljko, Zoki... Ne žalim što sam to rekao, pa nisam im ja dao takva imena

Osuda je stigla i od pučkog pravobranitelja koji je napomenuo da Đakićeva izjava potiče na diskriminaciju
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Ranko, Rajko, Zoki, Veljko, Rade... Mislio sam da sastavljaju srpsku vladu a ne hrvatsku. Ovom je izjavom zastupnik HDZ-a i predsjednik Hvidre Josip Đakić ujedinio sve parlamentane stranke protiv sebe u ocjeni kako je riječ o neprihvatljivoj izjavi koja potiče na diskriminaciju. Čak su i dvojica članova Predsjedništva HDZ-a Darko Milinović i Ivan Šuker ustvrdili, bez ograda, kako je izjava njihova kolege na stranačkom mini saboru u Osijeku - neprihvatljiva.

Kontrira Milinoviću

Ipak, Đakić ostaje pri svemu što je izrekao.

- Rekao sam ono što tišti cijeli narod, ali se nitko ne usudi reći. Ne žalim što sam to rekao i neću poreći ništa. Neću se ni ispričati! Što bi se ispričavao? Neka im se ispričaju oni koji su im dali takva imena - kazao je Đakić uvjeren kako zamjenik predsjendice HDZ-a nije rekao da je neprihvatljivo ono što je izgovorio na predizbornom skupu, već da se Milinović izjavom da je riječ o neprihvatljivu etiketiranju refereirao na jednu drugu njegovu izjavu.

Što se tiče sankcija u stranci, kakve su se već jučer poslijepodne spominjale na saborskim hodnicima, Đakić kaže da o tome ne zna ništa i da je pitanje sankcija prema njemu pitanje za predsjendicu stranke Jadranku Kosor, a ne za njega.

Iako službenih izjava o sankcijama nije bilo, neslužbeno se doznaje kako o sankcioniranju šefa virovitičko-podravskog HDZ-a u stranci nije bilo govora.

Donosi puno glasova

- Đakić Jadranki Kosor i HDZ-u puno vrijedi. On nosi glasove cijelog virovitičkog kraja, a osim toga, šef je Hvidre, udruge koja okuplja ratne veterane tradicionalno naklonjene našoj stranci, pa nikakve sankcije protiv Đakića dva mjeseca prije izbora ne dolaze u obzir - kazao je jedan član Predsjedništva HDZ-a.

Osim toga, kaže naš isti sugovornik, Đakić nije učinio ništa drugo nego "malo eksplicitnije iznio stavove koji se uklapaju u predizbornu retoriku vladajuće stranke.

Unatoč svemu tome, osuda izjava Josipa Đakića stigla je i od Pučkog pravobranitelja.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 06:56