NOVI HREJTING

Još jedna anketa za Split: Mihanović vodi, iza njega se Puljak i Kerum bore za ulazak u 2. krug

Izborna utrka u Splitu u drugom krugu mohla bi biti prilično neizvjesna
Vice Mihanović, Ivica Puljak, Željko Kerum, Ante Franić
 Božidar Vukičević/Tom Dubravec/Ante Čizmić/Vojko Bašić

U utrci za Split, prema istraživanju HRejtinga za HRT, najbolje stoji HDZ-ov Vice Mihanović koji je dobio potporu 23,2 posto. Na drugom je mjestu kandidat Centra Ivica Puljak s potporom 16,1 posto, dok je treći Željko Kerum s 14,1 posto potpore. Istraživanje je provedeno od 6. do 7. svibnja na uzorku od 600 ispitanika, a prema tim rezultatima, četvrta pozicija pripala je SDP-ovom Anti Franiću kojeg podržava 11,5 posto ispitanika.

Peti je Jakov Prkić (Pametno za Split i Dalmaciju, Možemo, Nova ljevica) sa 7,9 posto potpore, a slijede ga nezavisna Branka Ramljak sa 6 posto, Mostov Ivica Grković s 3,6 posto, te kandidatkinja Domovinskog pokreta Nansi Ivanišević s 3,5 posto. HSLS-ov Zdeslav Benzon dobio je 2,4 posto, kandidat desnice Mario Popović 1,6 posto, dok je zadnji Siniša Vuco (HSS) s potporom 0,8 posto. Neodlučnih birača je 9,3 posto.

Istraživanje pokazuje da bi utrka u drugom krugu bila vrlo tijesna ako bi se tamo našli HDZ-ov Mihanović i kandidat Centra Ivica Puljak. Mihanović bi, prema tim rezultatima imao 42,3, a Puljak 41,1 posto. Razlika među njima je samo 1,2 posto, što znači da je unutar statističke pogreške koja iznosi +/-3,99 posto. Situacija bi bila jasnija kad bi u drugom krugu bili Mihanović i Kerum. Mihanović bi, prema tim rezultatima, dobio 48,6 posto, a Kerum 24,2 posto. U slučaju da u drugi krug uđe SDP-ov Franić, Mihanović bi, prema ovoj anketi, osvojio 42,6 posto, a Franić 33,3 posto.

Kad je riječ o Gradskom vijeću, prema istraživanju HRejtinga, najbolje stoji lista HDZ-a koja je dobila 27,3 posto. Na drugom je mjestu SDP u savezu s HSU-om - 16,2 posto, dok je treća politička platforma Možemo s potporom 10,5 posto.

Slijedi Kerumov HGS koji je dobio 8,5 posto potpore, a gotovo isto dobio je i Centar Ivice Puljka - 8,3 posto. Izborni prag, prema ovim rezultatima, prelazi još samo Most koji je dobio 5,7 posto potpore.

Blizu praga su Lista grupe birača Tomislav Mamić koja je dobila 4,4 posto, te Domovinski pokret s 4,1 posto potpore.

Napomena: Istraživanje je provedeno od 6. do 7. svibnja na uzorku od 600 ispitanika. Statistička pogreška iznosi +/-3,99% uz razinu pouzdanosti od 95%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:24