PIŠE VLADO VURUŠIĆ

Jesu li optužnice za Bljesak predstava za javnost kojoj je cilj spasiti državnu tužiteljicu u BiH?

Odnosi Hrvatske i BiH pali su na najniže grane, premda su obje države životno i strateški upućene jedna na drugu
Spomenik u Okučanima
 Zeljko Hajdinjak/Cropix
Objavljeno: 10. kolovoz 2021. 12:57

Njemačka filozofkinja proslavila se tezom o banalnosti zla, ali da sada živi i prati sve ono što se događa na našim prostorima, mogla bi osim o banalnosti zla koje se ovdje dogodilo govoriti i o neslućenim razmjerima banalnosti, trivijalnosti i suludosti ovdašnje politike.

Naime, u Tužilaštvu BiH posve nenadano i začudno pokrenut je proces protiv 14 hrvatskih zapovjednika, od kojih trojica nisu više živi, koji su rukovodili operacijom Bljesak, kada je početkom svibnja 1995. godine oslobođena zapadna Slavonija, tada dio zločinačke paradržavne tvorevine "SAO Krajine".

Sama činjenica da Tužilaštvo susjedne države podiže optužnicu protiv vojne operacije koje je provedena (isključivo) na području Hrvatske, samo po sebi izaziva zbunjenost i nevjericu čak i za ove naše prilike. Hrvatske snage nisu ulazile na teritorij BiH, odnosno Republike Srpske, odakle je, da ne zaboravimo, tada pucano na područje Hrvatske.

Apsurdna situacija dostojna Monty Pythona ili Ionesca, mada ima svoju političku uvrnutu logiku. No, odnosi Hrvatske i BiH pali su na najniže grane, premda su obje države životno i strateški upućene jedna na drugu. Optužnica je dodatno zakomplicirala ne samo odnose dviju država, nego pridonijela i dodatnoj komplikaciji odnosa Hrvata i Bošnjaka u BiH.

Neki su skloni reći da je cilj svega i bila dodatna destabilizacija odnosa tih dvaju naroda, kako bi voda išla na mlin Miloradu Dodiku koji zadnjih dana ponovno prijeti odcjepljenjem zbog Zakona o negiranju genocida te dolaska novog šefa OHR-a Christiana Schmidta.

Prema tome, Hrvatska bi trebala biti vrlo oprezna i mudra u svojim reakcijama - Milanović bi trebao pogledati što se iza brda valja prije nego što progovori - te to razriješiti u direktnom kontaktu sa Sarajevom, kao što bi i Sarajevu bilo dobro da izgladi odnose sa Zagrebom.

Neki će zaplotnjački potiho ispod glasa vidjeti u ovome "dogovor Dodika i Čovića" kojima odgovaraju napetosti između Hrvatske i BiH te zaoštravanje i unutarnjih i vanjskih odnosa te odlaganje euroatlantskih mogućnosti BiH. Hrvatska bi mogla konačno pokazati da je od koristi BiH jer je to i u njezinu primarnom nacionalnom interesu.

No, predstava za javnost, koja je uzdrmala ovu ljetnu političku pustoš, čini se još banalnijom, uza sve ostale teorije koje smo spomenuli i koje ne treba odbaciti. A to je da je sve ovo učinjeno da državna tužiteljica Gordana Tadić spasi svoju fotelju!?

Na djelu je kažu spašavanje tužiteljice Tadić!? Dobro obaviješteni izvori u Sarajevu tvrde da je "afera Bljesak" tek dio plana spašavanja Gordane Tadić koja je nedavno nepravomoćno razriješena dužnosti, a koju kao predstavnicu hrvatskog naroda podržava tamošnji HDZ, a i Milorad Dodik bi imao "zaleđe" za podršku, ako bi ga oporba u RS-u napala jer "evo dere i po svojima".

Tadić je usporedo s Bljeskom tražila i uhićenje generala vojske RS-a Milomira Savčića, kojeg nije željela "hapsit" prije koju godinu, što sve čini još intrigantnijim, dok, kako kaže Emir Suljagić iz Memorijalnog centra u Potočarima, posao Gordane Tadić su tisuće do ramena krvavih ubojica koji slobodno hodaju po Zvorniku, Bratuncu, Srebrenici, a ne generali iz Bljeska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:29