POVIJESNI ZASTOJ

Jesu li HAK i policija mogli spriječiti ili barem smanjiti najveće kolone ikad na autocesti?

 Luka Gerlanc/HANZA MEDIA

Kaos na autocesti A1 zakrčio je promet kod naplatnih kućica Gornja Ploča, Sveti Rok i Zadar. Vozači satima čekali u koloni od 40-tak kilometara. Od Zagreba do Splita, u prosjeku se vozilo više od deset sati, a nimalo manja gužva nije bila ni kod Lučkog gdje se u stvorila kolona prilikom ulaza u Zagreb. Kako bi se smanjila gužva na ulazu u Zagreb, omogućena je naplata na svih deset kućica u smjeru grada, dok se za promet u smjeru mora vozila preusmjerilo na ENC naplatu.

Prema neslužbenim procjenama, kolona je bila duža do deset kilometara, odnosno od Lučkog do naplatnih kućica Demerje. Istovremeno, od Zagreba prema Splitu, osobito kod Bosiljeva, vozilo se u koloni dugačkoj 41 kilometar.
Prometni kolaps nastao je unatoč apelu HAK-a da vozači odgode putovanje dok se ne smiri nevrijeme koje smatraju, glavnim krivcem i uzrokom prometnog zastoja. Naime, jak vjetar, kiša i bura onemogućili su normalni protok prometa.

Kako je izgledao put prema moru, rekao nam je Aco Momčilović koji je u koloni iz Zagreba vozio punih 10 sati.
- Vozio sam u koloni od 2 do 3 tisuće automobila, do naplatnih kućica gdje su bile otvorene svega 4 kućice prije Svetog Roka. HAC nas kilavo i nepotpuno izvještava. Na primjer, piše kolona duga 8 kilometara od Gornje Ploče, a zapravo je kolona bila oko 5 kilometara od Svetog Roka i onda još tih 8 ili 9 kilometara, dakle velika razlika. Mogao sam skrenuti za Gospić i spasiti se da sam znao na vrijeme. Kad se izađe na staru cestu počinje nova kolona na kojoj je put trajao 10 sati - rekao nam je Momčilović te dodao kako je na cijelom putu svega dva put vidio vozila policije. Kao i vozači, bespomoćno su gledali stanje na autocesti.

- Policija stoji na dva mjesta, ali samo u slučaju ako nekome treba hitna pomoć. Nema hrane, nema vode. Zapravo je čudo da nema puno više nesreća s obzirom na to da sam ja bio mrtav nakon 10 sati puta iz Zagreba. Mogu misliti kako je bilo onima iz Latvije, Nijemcima i ostalima u koloni koji su na to putovali još tko zna koliko sati - dodao je Momčilović.

Neki vozači frustraciju nad prometnim zastojem, ali i savjete izrazili su objavama na društvenim mrežama.
- Krenuli smo u 4 ujutro iz Siska za Makarsku. Upali smo u kolonu od 9 km, ali smo izbjegli ovu od 32 km. Vozili smo starom cestom kod Benkovca, i pičimo dalje autoputom kod Zadra. Ogromne su kolone prema moru, ali bome i prema kopnu - napisala je jedna korisnica uz sliku na Instagramu.

U podvelebitskoj dionici zabilježeni su najjači udari bure u zadnjih 12 godina za ovo doba godine. Udari bure tijekom dana dosezali su i do 148 km/h na vijaduktu Božići, dok je udar bure na mostu Maslenica bio 132 km/h...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 08:10