POREMEĆAJI U OPSKRBI

Jeste li primijetili da u zadnje vrijeme u apotekama nema najpoznatijih antibiotika? Niste jedini, doznali smo što se zbiva

Potrebno liječenje nije ugroženo jer su osigurane odgovarajuće zamjenske terapije, kažu u HALMED-u

Arhivska fotografija

 Matija Djanjesic/Cropix

Premda u ljekarnama trenutačno nema svih oblika antibiotika iz grupe penicilina, potrebno liječenje nije ugroženo jer su osigurane odgovarajuće zamjenske terapije, kažu u HALMED-u.

Naime, već neko vrijeme u ljekarnama nema svih oblika penicilina, ali dobra je vijest da se stabilizirala opskrba jednim od najčešće korištenih - Klavocinom kojim je trenutačno pokriveno cijelo hrvatsko tržište. Ima ga u svim oblicima uključujući i onaj za djecu.

Nedostaje samo jedan oblik i to za infuzijsku primjenu u bolnicama, ali i za njega postoji zamjena, kažu HALMED-u.

Naglašavaju da s nositeljima odobrenja i veleprodajama provode svakodnevnu intenzivnu komunikaciju u vezi rješavanja problema u opskrbi tržišta lijekovima kako bi se osigurala pravovremena razmjena svih dostupnih informacija i zamjena ili interventnim uvozom ili posudbom na tržištu.

Istina, kako saznajemo, u ljekarnama primjerice nema Silapena i Ospena, također penicilinskih preparata, ali postoje, kažu, zamjene. Slična je situacija i u drugim zemljama EU, a proizvođači tvrde da je za sve krivac problem s nabavom sirovina koja odgovara EU standardima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:00