HARRY POTTER KUHARICA

Jeste li kad probali slatki kruh od mandragore? Evo recepata s kojim ćete kuhati kao u Hogwartsu

‘Harry Potter kuharica - Slane i slatke Čarolije‘ kod nas je objavio Lumen, a Jutarnji vam kroz nagradni natječaj dijeli primjerke knjige

Copyright © 2021 Warner Bros. Entertainment Inc. WIZARDING WORLD characters, names and related indicia are © & ™ Warner Bros. Entertainment Inc. WB SHIELD: © & ™ WBEI. Publishing Rights © JKR. (s21)

 © Lumen Izdavaštvo D. O. O., Zagreb, 2021. Za Djelo Prevedeno Na Hrvatski Jezik.

U novoj, službenoj 'Harry Potter kuharici - Slane i slatke čarolije', koju je u prijevodu Marka Marasa u našoj zemlji objavio Lumen, nalazi se više od 40 recepata nadahnutih filmovima. Može se kupiti u knjižarama i na webu Školske knjige za 149 kuna. Neke od poslastica smo imali prilike vidjeti na malom ekranu - poput, recimo Hagridovih tvrdih kolačića, tarta od sirupa ili Harryjeve prve rođendanske torte.

No, niz je onih koje nismo vidjeli, no mogao ih je osmisliti zaista samo najokorjeliji Potterhead. Recimo, Dumbledorove buhtle s limunom mogu pasti na pamet samo onome tko zna koliko nam omiljeni ravnatelj voli slastice s limunom (i mustre za pletenje, ali to je druga stvar). Sitni urlojavi, s druge strane, u um vraćaju urlojave Molly Weasley, dok Lisnata napadačka vrba zaista oduševljava.

Jedan od recepata kojeg nismo vidjeli u filmovima, niti o njemu čitali u knjigama, su krafne iz Medičarnice. Iako se službeno ne spominju, čini se logičnim da je u obilju slatkiša u toj divnoj trgovini u Hogsmeadeu sasvim sigurno i niz pladnjeva s krafnama. Recept ima oznaku tri munje, nije pretjerano kompliciran, a posebno je magičan dio vezan za ukrašavanje. Ne mogu krafne iz Medičarnice izgledati obično, pa je zato slastičarka Joanna Farrow, koja je osmislila kuharicu, odabrala niz ukrasa: žele, kiseli bomboni, čokoladne žabe, ružičaste šećerne mrvice, jestive zlatne ili srebrne zvijezde...

image

Film Harry Potter

Ifa Film/United Archives/Profimedia

Među receptima je i onaj za tart od sirupa iz Hogwartsa. Koliko ga Harry voli svjedoči činjenica da je to jedan od mirisa koje osjeti kad pomiriše Amortentiu. Ovaj tart je vegetarijanski, a osim recepta oko njega je obilje savjeta. Recimo, da se koristi suhi grah kao uteg, što je uobičajeno za tartove, ali i preporuka kako izraditi šećerni sirup.

Tu je i informacija da se kolač može poslužiti i topao i hladan, kao i maleni savjet za ukrašavanje. Naime, na kraju kuharice nalaze se šablone, koje se mogu koristiti za ukrašavanje kolača. Ovaj je ukrašen uz pomoć znaka kuće Hufflepuff, jazavca, no može se ukrasiti i bilo kojom drugom šablonom, jer su zastupljene sve kuće slavne Škole vještičarenja i čarobnjaštva.

Među bezglutenskim receptima se ističe jedan beskrajno zabavan - keksi u obliku lepršavih ključeva. To su oni s kojima se Harry, Ron i Hermione suočavaju u prvoj knjizi iz serijala, kada moraju doći do kamena mudraca. Ključeve je profesor Flitwick začarao da lete, no jedini let ovih kolačića, ako to možemo nazvati letom, je od pećnice do stola.

Za njih su potrebni samo bjelanjak, granulirani šećer i lješnjaci, tako da ih nije ni skupo ni teško pripremiti, te malo rižinog papira, koji nam služi da od njih napravimo malena krila. Jasno, da bi čarolija posve uspjela, potrebno je dodati i malo zlatne prehrambene boje i onda je dojam potpun. Onoliko potpun koliko može biti u našem bezjačkom svijetu, no mora se priznati da smo bolje prošli od našeg voljenog Harryja: on je na metli jurio za ključevima, mi ih samo - jedemo.

Kuharica ima cijeli dio pun slasnih slanih recepata, a među njima na prvu oduševljava kruščić Mimbulus Mimbletonia, što nas asocira, naravno, na našeg dragog, smotanog i hrabrog Nevillea. Nitko drugi koga upoznajemo u svijetu Harryja Pottera ne voli tu čudnu biljčicu toliko kao Neville, a ono što u receptu odmah ulijeva povjerenje je napomena: 'Ne brinite, izostavili smo smrdomliječ!'.

image

Film Harry Potter

Warner Bros Co/Everett/Profimedia

Kad smo kod kruhova, ne treba zaboraviti ni kruh Darova Smrti. Fotografija uz taj recept je zaista fantastična i veoma je lako prepoznati simbol Darova. Opis ispod ovog receta zaista je odličan.

- Znak Darova Smrti predstavlja tri Dara: Bazgov štapić. Kamen uskrsnuća i Plašt nevidljivosti. Od pripreme do posluživanja, za ovo jelo trebat će vam malo više od jednog sata. Nećete zbog njega postati gospodar Smrti, no sigurno ćete postati gospodar svoje kuhinje. K tome je zasitno i ukusno.

Još jedan od zaista sjajnih, i estetski dojmljivih, slanih recepata je onaj za Metlobojsku pogaču. Riječ je o focaccii, talijanskoj pogači, koja se ukrašava tako da izgleda kao teren za metloboj. Ima, zaista, sve: u zraku su obruči, a na podu sve lopte potrebne za igru. Naravno, i zlatna zvrčka je tu. Recept je srednje težine: lak je za pripremiti, ali je ukrašavanje nešto što će uzeti malo više vremena. Uz njega ide i napomena da je vegetarijanski, ali ga je lako veganizirati tako da se umjesto sirnog namaza uzme veganski namaz, a umjesto sira, također veganska zamjena.

Većina recepata u ovoj kuharici, koja nudi mesne, bezmesne, bezglutenske i veganske recepte, zaista je laka za veganizaciju. To nimalo ne čudi, zapravo - ipak je riječ o čarobnoj kuharici.

NAGRADNI NATJEČAJ JUTARNJEG

Jutarnji list daruje šest Harry Potter kuharica! Sudjelovati se može na Facebooku našeg web portala jutarnji.hr, gdje ćemo objaviti dva recepta iz kuharice. Riječ je o jednom slatkom te jednom slanom jelu, tako da svatko može odabrati koje će jelo pripremiti. Za sudjelovanje u nagradnom natječaju treba snimiti sebe i jedno od ta dva pripremljena jela i to objaviti ispod objave natječaja. Kuhati i peći se može do 22. studenog, a dan nakon će biti objavljena imena sretnih dobitnika, koje će odabrati naš stručni žiri. Sretno!

Evo i linka:

image

Copyright © 2021 Warner Bros. Entertainment Inc. WIZARDING WORLD characters, names and related indicia are © & ™ Warner Bros. Entertainment Inc. WB SHIELD: © & ™ WBEI. Publishing Rights © JKR. (s21)

© Lumen Izdavaštvo D. O. O., Zagreb, 2021. Za Djelo Prevedeno Na Hrvatski Jezik.

Čarobni štapići od kruha (veganski)

ŠTAPIĆI:

155 g integralnog pšeničnog brašna

1/4 žličice suhog kvasca

1 žličica mješavine suhog začinskog bilja

1 žlica maslinovog ulja

172 žličice soli

bademovo ili zobeno mlijeko za premazivanje

UMAK

120 g jogurta od zobenog, rižinog ili bademovog mlijeka

120 g veganske majoneze

2 žlice veganskog namaza od crnih maslina

1. U zdjelu stavite brašno, kvasac, začinsko bilje, ulje i sol. Dodajte 90 ml make vode i dobro promiješajte nožem zaobljene oštrice a se smjesa poveže u tijesto. Dodajte još malo vode ako je tijesto suho i mrvičasto. Prebacite na lagano pobrašnjenu plohu i mijesite 10 minuta dok tijesto ne bude posve glatko i podatno. Stavite ga u zdjelu koju ste malo pobrašnili, pokrijte plastičnom folijom i ostavite na toplome 30 minuta.đ

2. Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Velikim lim obložite papirom za pečenje. Tijesto iskrenite na malo pobrašnjenu plogu i razrežite na osam jednakih komada. Svaki valjajte među dlanovima kako biste dobili štapiće koji su na jednom kraju deblji, a na drugom zašiljeni. Tijesto će se u pećnici širiti, pa neka štapići budu što tanji. Svaki treba biti dug oko 30 cm.

3. Štapiće kistom lagano premažite bademovim ili zobenim mlijekom i pecite 8-10 minuta ili dok ne budu čvrsti na dodir.

4. Dok se štapići peku, umutite jogurt i majonezu. U zdjelu za posluživanje prenesite sve osim količine koja stane u jednu žlicu. U tu preostalu žlicu umiješajte namaz od maslina, a onda ju spiralno umiješajte u jogurt s majonezom. Poslužite sa štapićima.

image

Copyright © 2021 Warner Bros. Entertainment Inc. WIZARDING WORLD characters, names and related indicia are © & ™ Warner Bros. Entertainment Inc. WB SHIELD: © & ™ WBEI. Publishing Rights © JKR. (s21)

© Lumen Izdavaštvo D. O. O., Zagreb, 2021. Za Djelo Prevedeno Na Hrvatski Jezik.

Pileća pita iz Velike dvorane

NADJEV

10 otkoštenih pilećih zabataka bez kože

55 g neslanog maslaca

1 žlica biljnog ulja

2 luka, narezana

3 lovorova lista

2 stabljike celera, tanko narezane

4 žlice brašna

600 ml pilećeg temeljca

šačica listova estragona

200 g narezanih gljiva

60 ml slatkog vrhnja

POSLJEDNJA ČAROLIJA

800 g kupovnog prhkog tijesta

1 veliko jaje, za premazivanje

sol i papar, po ukusu

1. Priprema nadjeva: narežite piletinu na komadiće veličine zalogaja te malo posolite i popaprite. U loncu rastopite pola maslaca s uljem i pržite piletinu u dvije ture da dobije malo boje. Izvadite ju na tanjur. U lonac stavite lok, lovorov list i celer te pržite 3 minute.

2. Dodajte brašno i miješajte 2 minute. Malo-pomalo umiješajte temeljac. Vratite piletinu u lonac, dodajte estragon i kuhajte na laganoj vatri 30 minuta. Posolite po ukusu.

3. Preostali maslac rastopite u tavi i na njemu 5 minuta pržite gljive dok ne potamne. Dodajte piletini, umiješajte i vrhnje i pustite da se hladi. Kad se ohladi, izvadite lovorov list.

4. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Polovicu tijesta tanko razvaljajte na lagano pobrašnjenoj plohi i njime obložite metalni kalup za pitu promjera 24 centimetra tako da tijesto malo viri preko ruba. Žlicom nanesite nadjev na tijesto tako da u sredini bude malo veća hrpa. Ako ima previše tekućine, ocijedite je i sačuvajte za nešto drugo.

5. Tanko razvaljajte preostalo tijesto. Rubove navlažite vodom. Narežite tijesto u trake široke 2 cm i poslažite ih u rešetkast uzorak na piti.

6. Odrežite višak tijesta i prstima pritisnite tijesto oko ruba. Površinu premažite umućenim jajetom i pecite oko 40 minuta ili dok ne dobije tamnu zlaćanu boju.

image

Copyright © 2021 Warner Bros. Entertainment Inc. WIZARDING WORLD characters, names and related indicia are © & ™ Warner Bros. Entertainment Inc. WB SHIELD: © & ™ WBEI. Publishing Rights © JKR. (s21)

© Lumen Izdavaštvo D. O. O., Zagreb, 2021. Za Djelo Prevedeno Na Hrvatski Jezik.

Brownie kotlovi (vegansko)

BROWNIE

5 žlica biljnog ulja, i još za mašćenje

200 g narezane obične ili mliječne veganske čokolade

155 g mekog brašna

3 žlice kakaa

170 g svijetloga smeđeg šećera

100 g sitnog nasjeckanih pekana ili običnih oraha

250 ml mlijeka biljnog podrijetla

200 g namaza od veganske čokolade

POSLJEDNJA ČAROLIJA

50 g namaza biljnog podrijetla

125 g šećera u prahu

zelena, crna i ljubičasta prirodna prehrambena boja

50 g smeđeg fondata

3 žlice granuliranog šećera

1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Iz papira za pečenje izrežite 12 krugova promjera 6 cm i po obodu ih zarežite tako da budu nazubljeni. Malo nauljite dvanaest kalupa za pečenje promjera 7 cm i u svaki dio na dno utisnite krug papira za pečenje. Otopite čokoladu,

2. U zdjeli promiješajte brašno, kakao, šećer i orahe. Mlijeko promiješajte s preostalim uljem i dolijte u zdjelu zajedno s otopljenom čokoladom. Miješajte dok se sastojci ne povežu, potom smjesu raspodijelite u kalupe i poravnajte Stavite na lim i pecite 20 minuta da se kolači malo dignu i postanu čvrsti na dodir. Ostavite da se hlade u kalupima.

3. Nožem pažljivo odvojite kolače od kalupa i izvadite ih. Odrežite eventualne napuhnute površine s kolača i spojite ih u parovima kao sendviče s malo čokoladnog namaza da dobijete lopte. Svakome odrežite tanku plošku s vrha kako biste dobili kotao.

4. Malom metalnom lopaticom uredno premažite stranice kolača s tankim slojem čokoladnog namaza.

5. Ukrašavanje, posljednja čarolija: u zdjelu stavite namaz biljnog porijekla i šećer u prahu i mutite dok ne dobijete glatku kremu. Trećinu odvojite u zasebnu zdjelicu. U veću količinu umiješajte malo zelene boje, a u manju malo ljubičaste.

6. Uzmite šest komadića smeđeg fondata i svaki stanjite dlanovima na dužinu od 13 cm. Stavite ih oko vrha svakog kolača kako biste dobili obrub, a krajeve blago pritisnite zajedno.

7. Žličicom stavite malo zelenog preljeva na svaki kotao i razmažite do rubova poleđinom žličice. Na vrh dodajte malo ljubičastog preljeva.

8. U zdjelicu stavite šećer i malo ljubičaste boje. Pomiješajte ih poleđinom žličice. Pospite malo po kotlovima i u obliku spirala u podnožju.

image

Copyright © 2021 Warner Bros. Entertainment Inc. WIZARDING WORLD characters, names and related indicia are © & ™ Warner Bros. Entertainment Inc. WB SHIELD: © & ™ WBEI. Publishing Rights © JKR. (s21)

© Lumen Izdavaštvo D. O. O., Zagreb, 2021. Za Djelo Prevedeno Na Hrvatski Jezik.

Slatki kruh od mandragore (vegetarijanski)

TIJESTO

280 grama integralnoga pšeničnog brašna

250 g bijelog brašna za dizano tijesto

1 žličica soli

55 g neslanoga maslaca

1 1/2 žličica suhog kvasca

50 g granuliranog šećera

1 veliko jaje

1 žlica ekstrakta vanilije

250 ml toplog mlijeka

POSLJEDNJA ČAROLIJA

75 g narezanih kandiranih trešanja

75 g čokoladnih kapljica od mliječne čokolade

60 g nasjeckanih miješanih orašastih plodova

40 g čokoladnih kapljica

nekoliko lovorovih listova

1. Stavite obje vrste brašna i sol u zdjelu i prstima utrljajte maslac narezan na kockice. Umiješajte kvasac, šećer, umućeno jaje, vaniliju i mlijeko. Miješajte te dodajte još malo mlijeka ako je tijesto suho i mrvičasto.

2. Prebacite na pobrašnjenu plohu i mijesite rukama 10 minuta da dobijete glatko i podatno tijesto. Stavite ga u malo nauljenu zdjelu, pokrijete prozirnom folijom i ostavite na toplome oko dva sata da se udvostruči.

3. Obložite veliki lim papirom za pečenje. U zdjelu stavite kandirane trešnje, kapljice mliječne čokolade i nasjeckane orašaste plodove.

4. Nekoliko puta utisnite tijesto vanjskom stranom stegnute šake da se ispuše. Iskrenute ga na pobrašnjenu plohu. Odrežite i sačuvajte jednu šestinu tijesta. Ostatak razrežite na tri jednaka tijela. Svaki razvaljate u dugu i tanku traju od 46 x 10 cm. Pospite mješavinu s trešnjama po sredini svake trake. Krajeve traka podignite iznad nadjeva i prstima čvrsto stisnite zajedno da zatvorite nadjev i dobijte duge i tanke oblike nalik na kobasice.

5. Okrenite komade tako da spojevi budu s donje strane. Prstima čvrsto stisnite tri komada na jednom kraju. Stisnite oblikovano tijesto tako da bude tanje na krajevima i nešto šire u sredini. Prenesite na lim i izmjerite dužinu. Trebala bi biti oko 30 cm,

6. Sačuvani komad tijesta razdijelite na četiri dijela. Dlanovima izvaljate dva komada da budu dugi oko 25 cm. Oštrim nožem urežite duboke ureze na jednom kraju svakog komada tako da izgledaju kao korijenje. Podvucite pod rubove pletenice - to će biti ruke Isto učinite s preostalim komadima tijesta: izvaljajte ih na dužinu od 12 cm i podvucite pod donji kraj pletenice.

7. Lagano pokrijete nauljenom prozirnom folijom i ostavite na toplome oko 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

8. Utisnite držak žlice ili vilice u kruh na kraju gdje je glava da biste oblikovali oči i usta. Pecite 30-ak minuta, da se digne i dobije zlaćanu boju, a ako kruh prebrzo tamni, lagano ga pokrijte aluminijskom folijom. Pustite da se ohladi u limu.

9. Otopite čokoladu i žlicom ju stavite u malu vrećicu za šlag. Namjestite nastavak i istisnite čokoladu u šupljine uza oči i usta. Ostatak istisnite po korjenastim udovima. Na kraju utisnite lovorove listove na vrh glave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:57