NESNOŠLJIVOST U SDP-u

Jelušić zabranio da se na pozive za sjednice stavlja ime Željke Antunović

Ivo Jelušić je doslovce poludio kada je vidio ime Željke Antunović na pozivnicama za sjednice

ZAGREB - Najveća organizacija SDP-a za oko mjesec dana birat će nasljednika Milana Bandića, odnosno šefa zagrebačkog SDP-a između trojice kandidata: Ive Jelušića, Željke Antunović i Davora Bernardića. Na terenu po mjesnim organizacijama već se počela voditi žestoka bitka.

Tako je prošlog tjedna Ivo Jelušić, koji trenutno kao v.d. vodi zagrebački SDP-a, doslovce poludio kada je doznao da su dvije mjesne organizacije Novi Zagreb - zapad i Podsljeme na pozivima za svoje sjednice kao goste navele i njegove protukandidate Željku Antunović i Davora Bernardića.

Ionako trebali doći

- Kada je vidio pozive, Jelušić je odmah nazvao tajnice tih organizacija i toliko vikao na njih da su odzvanjali uredi u Praškoj - tvrdi jedan od članova zagrebačkog SDP-a.

Jelušiću nije zasmetalo to što je na pozivu Bernardićevo ime, nego ime Željke Antunović. Stoga je od predsjednika tih organizacija Jadranka Baturića i Mislava Žagara tražio da pošalju nove pozive bez imena gostiju. Baturić je to danas i potvrdio.

- Došlo je do nesporazuma pa smo slali nove pozive.

Nitko od troje koji su navedeni kao gosti to nije jer su na tim sastancima oni ionako trebali biti: Jelušić kao v.d. predsjednika SDP-a Zagreba, Antunović kao članica Predsjedništva stranke koja i predstavlja Zagreb i Bernardić kao član Izvršnog odbora te organizacije - objašnjava Baturić. Otkriva međutim da su Antunović pozvali tek nakon što je sama najavila svoj dolazak.

Time potvrđuje informacije iz zagrebačkog SDP-a prema kojima Jelušić posljednjih tjedana intenzivno održava sjednice mjesnih organizacija, ali Antunović ne zove na njih iako je ona to od njega navodno tražila. To ne čudi jer je poznato da je Milanovićevim ljudima u Zagrebu izbor Željke Antunović za novu šeficu zagrebačkog SDP-a neprihvatljiv gotovo jednako kao što im je bio i Bandić.

Već i sama pomisao da bi Antunović, koja slovi kao jedan od najvećih Milanovićevih oponenata u vrhu stranke, mogla preuzeti vođenje SDP-ove organizacije i možda sutra postati zagrebačka gradonačelnica za šefa SDP-a potpuno je neprihvatljiva.

Preuzimanje kontrole

Svojom kandidaturom Antunović je Iblerovu trgu poremetila planove prema kojima su nakon Bandićeva samoisključenja trebali preuzeti kontrolu nad SDP-om grada Zagreba. Stoga je, kaže naš izvor, žele na sve načine odvojiti od članova u Zagrebu da bi joj umanjili šanse za pobjedu na unutarstranačkim izborima.

Milanović bi Rađenovića, a ne Jelušića

Dugogodišnji Bandićev zamjenik Ivo Jelušić od njegova isključenja vodi SDP u Zagrebu, a kandidirao se i za njegova nasljednika. Prije mjesec dana postojao je scenarij prema kojem je Milanović trebao u tome pomoći Jelušiću. No, šef SDP-a navodno sada ima novi plan - produljiti rok za kandidature za izbore u zagrebačkom SDP-u da bi se za Bandićeva nasljednika mogao kandidirati Igor Rađenović. Upravo bi Rađenovića Milanović jnajviše želio vidjeti i na mjestu gradonačelnika. Prema dosadašnjoj praksi, Rađenović najprije mora postati čelnik SDP-a Zagreba da bi dobio priliku da postane gradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 07:51