JUTRO POSLIJE

JELENA LOVRIĆ Politika s karakterom: Može li Most postati veliko iznenađenje parlamentarnih izbora?

 Denis Jerković / Cropix

Nova je zvijezda hrvatske političke scene Most nezavisnih lista mladog gradonačelnika Metkovića Bože Petrova. Prema upravo objavljenom istraživanju Promocije plus CRO Demoskop, iskočio je na treće mjesto, po prvi put, i sa svojih se 4,7 posto potpore jako približio izbornom pragu. Otkako se Mostu pridružio Drago Prgomet, koji je početkom ove godine napustio mjesto zamjenika šefa HDZ-a, očito se događa nekakva sinergija. S njim je Most mnogo dobio, a ni on nije izgubio.

U izbornu kampanju Hrvatska tako ulazi s dvije velike promjene. Mijenja se odnos snaga na čelu, među prvom dvojicom. SDP i lijeva koalicija za dlaku je od HDZ-a i njegovih koalicijskih pajdaša. Razlika je na razini statističke greške. Ali još su važniji trendovi: HDZ već duže vrijeme stagnira, što bi moglo značiti da je dosegao plafon, dok SDP raste, ne zna se dokle. Do važne je promjene došlo i u borbi za treće mjeste. Dok OraH i Živi zid gube dah, Most je u usponu. Sudbina prethodnika Petrovu i Prgometu jasno govori da je treću poziciju lakše osvojiti, nego na njoj opstati. Izgleda ipak da bi Most mogao biti veliko iznenađenje narednih izbora. Kao što je to na prethodnim bio Živi zid. A koliko će trajati, odredit će sami. U prostoru između SDP-a i HDZ-a mnogi su isplivali, ali su mnogi i razočarali.

Skori izbori bit će borba za karakter i za povjerenje ljudi, ispravno je ovih dana primijetio premijer Milanović, pokušavajući svoje ljute konkurente u HDZ-u difamirati kao prevrtljivce, kojima se ne može vjerovati. Politika s karakterom - to nisu ni HDZ ni SDP. Ekipa Mosta u tom je pogledu najprepoznatljivija. Petrov je zajedno s nekolicinom gradonačelnika po Dalmaciji, koji su svoje karijere izgradili izvan politike, pokazao vjerodostojnost, a Prgomet je dokazao principijelnost kad se zbog neslaganja s Karamarkovom politikom odrekao visoke pozicije u HDZ-u. Čvrst karakter malih, trećih stranka bit će na ozbiljnoj probi odmah nakon zatvaranja birališta, čim počne jagma velikih za njihovim nikad dragocjenijim mandatima. Noć nemoralnih ponuda!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:32