JEZIK I GOVOR

Jedno kazalište poziva ljude da se ‘preplate na novu sezonu‘. Koja je razlika između preplate i pretplate?

Preplata je uplaćen višak novca, a pretplata je redovito plaćanje unaprijed ugovorene usluge, objašnjava magistar Lobel Filipić

Lobel Filipić

 Screenshot

"U vrijeme štednje, glagoli koji se tiču plaćanja jesu oni oko kojih valja biti posebno oprezan. Tako postoje dva naizgled slična glagola koji se značenjski razlikuju. To su glagoli preplatiti i pretplatiti", ističe u "Jeziku i govoru" magistar hrvatskog jezika i književnosti Lobel Filipić s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Mnogi griješe kad ih koriste pa tako jedno zagrebačko kazalište na svojim plakatima zadnjih tjedana građanima poručuje: "Preplati se za sezonu 2022./2023.".

"Glagol preplatiti, znači platiti previše, za koju uslugu dati više novca, nego što je potrebno. Tako se može preplatiti račun za plin ili vodu. To znači da je korisnik uplatio više novca, nego što je bilo potrebno i obično će mu se razlika koju je preplatio vratiti ili će se prenijeti u novo obračunsko razdoblje. U tom novom obračunskom razdoblju platit će zato manje, nego što će biti potrebno jer je dio novca preplatio, odnosno ranije je dao više, nego što je bilo potrebno", objašnjava Filipić dodajući kako se može reći - preplatio sam račun za struju.

"Pretplatiti ili pretplatiti se znači platiti unaprijed. Taj je glagol nastao od prefiksa pred i glagola platiti, a na njihovoj se granici dogodila glasovna promjena jednačenja po zvučnosti. Zvučni glas ‘d‘ iz prefiksa pred prelazi u bezvučni glas ‘t‘ kad se nađe ispred bezvučnoga glasa ‘p‘ na početku glagola platiti.

Pretplatiti znači platiti pretplatu, odnosno unaprijed platiti koju uslugu. To znači da ste se obavezali unaprijed platiti nešto što će vam tek biti isporučeno ili ste se obavezali u redovitim i obično pravilnim vremenskim razmacima plaćati neku uslugu. Postoji kazališna pretplata koja podrazumijeva plaćanje rezerviranoga mjesta u kazalištu za unaprijed određeni repertoar tijekom jedne sezone. Tu je i pretplata za usluge mobilne telefonije kojom se obvezujete mjesečno plaćati određeni iznos za koji dobivate unaprijed određenu uslugu, primjerice određeni broj minuta za pozive ili količinu interneta", govori Filipić i zaključuje da je preplata uplaćen višak novca, a pretplata je redovito plaćanje unaprijed ugovorene usluge.

Poštovani gledatelji i čitatelji, pitanja u vezi s hrvatskim jezikom i govorom možete nam poslati na našu e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:03