REPORTAŽA IZ RIBNIKA

JEDINO MJESTO U KOJEM JE SINČIĆ POBIJEDIO 'Dao nam je nadu jer su mu baka i djed rođeni ovdje'

Mještani siromašne općine u Karlovačkoj županiji ‘svojem unuku’ dali su 40 posto glasova, 33 posto Ivi Josipoviću, a 22 posto Kolindi Grabar Kitarović
 Robert Fajt / Cropix

Djed Mirko Hadušek rođen je u Gričima, a baka Ljubica rođ. Župetić u Gorici Lipničkoj, pa iako tamo više ne žive, oni su najvažniji razlog što je njihov unuk Ivan Vilibor Sinčić u općini Ribnik sa 40 posto osvojenih glasova pobijedio oboje kandidata koji su se plasirali u drugi krug predsjedničkih izbora, Ivu Josipovića i Kolindu Grabar Kitarović.

Istraživanjem ove siromašne i demografski uništene općine (prije pet godina Ribnik je imao pet puta više stanovnika), te analizom prethodnih, ne samo predsjedničkih izbora, zaključujemo da su za Sinčića glasovali isključivo razočarani Josipovićevi glasači, ali i da će mu svoje glasove vratiti u drugom krugu.

Općina broji 500 stanovnika, a da se radi o većinom staračkim domaćinstvima govori podatak da je birača 466, odnosno da ih je tek 34 mlađe od 18 godina. U općini radi samo jedno ozbiljno poduzeće, Veta d.o.o., koje se bavi proizvodnjom alata, te u posrnuloj ribničkoj zoni zapošljava 25 radnika. Nijedno od preostalih desetak obrta ili OPG-ova pojedinačno nema više od pet djelatnika.

- U ovom mjestu ostao je živjeti samo onaj tko nije imao kamo otići - kaže nam to prodavačica u jedinoj trgovini mješovitom robom Nikolina Gregurić.

Dobro poznaje prilike u svojem kraju, gotovo u svakodnevnom kontaktu je sa svim stanovnicima, pa smo je s razlogom zamolili za analizu netom održanih izbora.

- Ja sam inače glasač Ive Josipovića, ali sam se poput mnogih razočarala jer sam očekivala da ćemo dobiti više od one pravde koju je zagovarao u prošloj kampanji. Zato sam dala glas Sinčiću, ali i zato što vuče korijene iz ovoga kraja, pa zato što sam očekivala da bi nešto mogao napraviti. Mi smo ovdje bili uvjereni da će proći u drugi krug jer su ljudi siti stranaka - kaže nam Nikolina. Priznaje da će u drugom krugu glasovati za Josipovića.

Scorpia je ime jednog od dva ribnička kafića, smješten je u zgradi DVD-a Ribnik, pa se može reći da je to glavno mjesno okupljalište. Poljoprivrednik Zlatko Bajić, koji se tamo našao s društvom na pivu, također je svoj glas dao Sinčiću, i to “zato što je dečko mlad i zato što bi sigurno nešto napravio da je postao predsjednik, a zna mu i djeda”. Zlatko će još razmisliti kome će dati glas u drugom krugu.

Poljoprivrednik Zlatko Bajić: "Dao sam glas Sinčiću zato što je dečko mlad i zato što bi sigurno nešto napravio da je postao predsjednik, a znam mu i djeda" (foto: Robert Fajt / Cropix)

I Franjo Ropar Sinčića smatra najrealnijim kandidatom i uvjeren je da njegov dobar rezultat nije samo produkt djedovih i bakinih poznanstava. Umirovljenik Josip Novosel kaže da bi glasovao za Sinčića, ali kako hramlje, nije se mogao uspeti na prvi kat Doma, gdje mu je bilo glasačko mjesto. U drugom krugu dat će sve od sebe, kaže, da zaokruži Kolindino ime, “jer mu je ona lijepa”. Klesar Danijel Novosel također nije izašao na izbore jer se razočarao u sve, ali napominje kako bi, da je glasovao, sigurno zaokružio samo jedno ime - Ivana Vilibora Sinčića. Obrtnik Dino Car glas je dao Josipoviću jer Sinčića ne shvaća ozbiljno.

Umirovljenik Josip Novosel glasat će za Kolindu jer mu je ona lijepa (foto: Robert Fajt / Cropix)

Što se to dogodilo u Ribniku pitali smo i načelnika Željka Cara, čovjeka koji je vlast osvojio kao nezavisni kandidat (kasnije je pristupio HSS-u) s nevjerojatnih 83 posto. On smatra da su ključnu ulogu za dobar rezultat ipak odigrali Sinčićevi ribnički korijeni, ali da je tome svakako pridonijela i opća razočaranost birača aktualnim vodećim političarima u zemlji. Spomenimo da Sinčić u Ribniku nije održao nijedan predizborni skup, a s biračima nije komunicirao čak ni preko plakata, nijedan s njegovim likom tamo nije bio postavljen. Njegov marketing temeljio se na komentiranjima u dva ribnička kafića i jednoj trgovini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:10