AVIOUDAR

Jedan od prvih poteza novog gradonačelnika Osijeka: ‘Kreće adulticidni tretman odraslih komaraca‘

Na osječkom području do sada je provedeno 14 larvicidnih tretmana suzbijanja ličinki i jedan tretman suzbijanja odraslih komaraca
Ilustrativna fotografija
 Goran Sebelic/Cropix

Kako bi se spriječile potencijalne najezde komaraca u Osijeku će se u subotu provesti prvo avio-tretiranje na sjevernom i sjeveroistočnom dijelu grada, izvijestio je Ured osječkog gradonačelnika Ivana Radića.

Temeljem preporuka županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, grad Osijek će provesti prve velike 'adulticidne tretmane' odraslih komaraca, sa zemlje i iz zraka, na sjevernom zelenom pojasu i sjeverno-istočnom dijelu grada, navodi se u priopćenju.

Avionski tretman će se provesti na području od Sarvaša do Podravlja, na površini 1300 hektara, te istovremeno sa zemlje, na površini 2535 hektara, uz ručni tretman sa zemlje na površini 13 hektara.

Cijena današnjih tretmana je veća od 446 tisuća kuna, navodi se u priopćenju.

Na osječkom području do sada je, na površini od 305 hektara, provedeno 14 larvicidnih tretmana suzbijanja ličinki i jedan tretman suzbijanja odraslih komaraca na površini 270 hektara.

U Uredu gradonačelnika podsjećaju kako županijski Zavod za javno zdravstvo, kao stručna služba i ugovorni partner grada Osijeka, upravlja sustavom kontrole komaraca u gradu i cijeloj Osječko-baranjskoj županiji – od monitoringa i prebrojavanja komaraca na terenu, do njihovog praćenja i izdavanja preporuka za tretmane u cijeloj Županiji.

Pravovremeno izdavanje i provođenje preporuka unutar svih jedinica lokalne samouprave učinkovito će svesti problem komaraca na minimalnu razinu.

Samo zajednička suradnja u suzbijanju komaraca, financiranje iz više izvora te svih proračuna općina i gradova može osigurati sinergijski učinak i zadovoljavajući rezultat, poručuju iz Ureda osječkog gradonačenika Ivana Radića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. kolovoz 2022 17:16