VLADIMIR PAAR

JEDAN OD NAJVEĆIH KRITIČARA KURIKULARNE REFORME PISAO REFORMSKI UDŽBENIK IZ FIZIKE Paar: 'To je moja dužnost i obveza, jer o tome jako puno znam'

 
Vladimir Paar
 Damir Krajac / CROPIX

Jedan od novih reformskih udžbenika koji je ušao u škole nosi naziv "Fizika oko nas", napisan je po novome kurikulumu predmeta fizika za sedmi razred, ima 230 stranica, a prvi na popisu autora udžbenika je akademik Vladimir Paar, svojedobno jedan od najvećih kritičara predložene kurikularne reforme.

"Metodologija predložene kurikularne reforme neprovediva je u praksi. Srozala bi kvalitetu znanja naših građana, a posljedice bi bile katastrofalne", jedna je od Paarovih izjava iz 2017. godine, kada je oko sebe okupio istomišljenike, objavio njihove recenzije prijedloga reforme u tri knjige, trudio se objasniti kako bi predloženi kurikularni dokumenti u svojoj primjeni "ugrožavali razvoj hrvatskog gospodarstva zbog neadekvatnoga tretiranja STEM područja - fizike, kemije i biologije".

Posebno ga je u predloženoj kurikularnoj reformi smetala metodologija koja počiva na ishodima obrazovanja.

Dvije godine nakon toga, akademik Paar, uz suautorstvo kolegica Sanje Martinko i Tanje Ćulibrk, priprema školski udžbenik, temeljen na konceptu kurikuluma kakvog je kritizirao. U njemu autori navode i ishode obrazovanja: učenik uspoređuje dimenzije tijela, učenik uspoređuje mase tijela, učenik analizira gustoću tijela različitih oblika.

Udžbenik iz fizike prati i digitalni sadržaj. S obzirom na to da su Paarovi stavovi vezani uz uvođenje tehnologije u nastavu bili također kritični, znači li ovo da je akademik promijenio mišljenje o kurikularnoj reformi i odlučio joj dati svoj doprinos?

- Nisam ja ništa pisao za reformu. Ja sam napisao dobar udžbenik za učenike. To je moja dužnost i moja obveza, jer o tome jako puno znam. Konačno, imam i ja unuke, moram se brinuti da imaju dobre udžbenike - kaže akademik, dodajući kako udžbenik nije pisan prema nikakvim revolucionarnim kurikularnim zahvatima.

- U međuvremenu se filozofija kurikula promijenila i zastupljene su osnovne pretpostavke HNOS-a (pokušaj prethodnog reformskog projekt koji je vodio, op.a.). Ne može se reći da apsolutno ništa ne valja u ovome trenutku. Mislim da je dobro što je sadašnja reforma prihvatila neke naše ideje, primjerice da su unijeti sadržaji, kaže Paar, objašnjavajući kako je njegov motiv pisanja udžbenika po novome kurikulumu - užitak.

- Pišem udžbenike iz užitka već 40 godina. To je moj hobi. A kada me već pitate za zaradu, nikada nisam ništa pisao za novac - objašnjava akademik, dodajući kako nije sudjelovao u kreiranju digitalnih sadržaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:41