SUDAC U KAMPANJI

JE LI POZNATI SUDAC IZBLEFIRAO STANKOVIĆA I JAVNOST Kolakušić izmislio da mu se sprema otkaz? U jedinom tijelu koje ga može smijeniti su zatečeni

 HRT

Sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić u HTV-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2” iznio je mišljenje da mu se priprema razrješenje od sudačke dužnosti, tj. da ga zauvijek žele eliminirati iz pravosuđa.

Portal Index ovaj je tjedan također objavio da se pred Državnim sudbenim vijećem protiv Kolakušića vodi disciplinski postupak.

Jedino tijelo koje protiv suca može voditi disciplinski postupak i izreći mu disciplinsku mjeru - od najblaže, opomene, preko novčane kazne, do privremene suspenzije sa sudačke dužnosti i najstrože, razrješenja od sudačke dužnosti - jest Državno sudbeno vijeće (DSV).

Bez kazne

Međutim, u DSV-u se, pokazala je naša provjera, protiv Kolakušića ne vodi nikakav disciplinski postupak. Potvrdili su nam to najprije u tajništvu DSV-a, a zatim je to učinio i predsjednik DSV-a Željko Šarić. - Nema nikakvog postupka protiv suca Kolakušića pred DSV-om. Nemam pojma na što je mislio kad je ustvrdio da moguća konzekvenca postupka koji se protiv njega vodi može biti razrješenje od sudačke dužnosti - rekao nam je Šarić.

Naime protiv Mislava Kolakušića u tijeku je postupak zbog povrede Kodeksa sudačke etike. Taj postupak provodi nadležno sudačko vijeće (a ne DSV) i on nema karakter disciplinskog postupka, niti može uroditi disciplinskom mjerom. Nadležno sudačko vijeće u slučaju postupka pokrenutog zbog sumnje na povredu Kodeksa donosi samo odluku o tome je li sudac povrijedio Kodeks ili ne. Ta odluka nije popraćena nikakvom disciplinskom mjerom. U Kolakušićevu slučaju postupak provodi Sudačko vijeće Visokog trgovačkog suda.

Aleksandar Stanković je u emisiji “Nedjeljom u 2” Kolakušića upitao: “Protiv Vas se vodi postupak pred Sudačkim vijećem Visokog trgovačkog suda. Koje su moguće konzekvence te vaše povrede?” Kolakušićev odgovor prenosimo onako kako ga je u emisiji izrekao: “Moguće konzekvence su, dakle, može biti novčana kazna i može biti razrješenje sudačke dužnosti. Da se ide na novčanu kaznu, u to čisto sumnjam zbog toga što DSV ima moju imovinsku karticu i ja uistinu dobro stojim, umrli su mi roditelji i ja sam naslijedio dosta toga. Dakle, novčana kazna ni na koji način ne može utjecati na mene jer me ne može onemogućiti da pričam i jedino što im je preostalo je da me razriješi. Ja sam uvjeren da su oni upravo zbog toga i krenuli u tom smjeru.” Kolakušić je u nastavku ustvrdio i da bi u njegovu slučaju razrješenje od sudačke dužnosti značilo i definitivan odlazak iz sudstva. Da bi se ponovo natjecao za suca, prema sadašnjem zakonu mora imati završenu Pravosudnu akademiju, a on ju nije završio. “Dakle, ja više nikada ne mogu postati sudac”, izjavio je Kolakušić.

U navedenoj emisiji otišao je i korak dalje te najavio da bi, razriješe li ga sudačke dužnosti, mogao otići u politiku.

Sudačka etika

Postupak zbog povrede Kodeksa sudačke etike u studenom prošle godine protiv suca Mislava Kolakušića pokrenuo je Nino Radić, predsjednik Trgovačkog suda u Zagrebu. Vijeće Visokog trgovačkog suda u prosincu prošle godine donijelo je odluku prema kojoj je Kolakušić medijskim komentiranjem odluke da ga se izuzme iz stečajnog postupka protiv Konzuma povrijedio Kodeks sudačke etike. Kodeks, naime, izričito zabranjuje sucima komentiranje sudskih predmeta koji su u tijeku. Kolakušić je na odluku o povredi Kodeksa uložio prigovor drugostupanjskom tijelu - Vijeću predsjednika sudačkih vijeća Republike Hrvatske, kojem je na čelu sudac Vrhovnog suda Žarko Dundović. Uskoro će to tijelo, kako doznajemo, sazvati sjednicu na kojoj će donijeti konačnu odluku o Kolakušićevu prigovoru na prvostupanjsku odluku. No, bez obzira na njegov ishod, Kolakušiću u tom postupku ne može biti izrečena nikakva disciplinska mjera, pa ni ona koju je na HTV-u najavio - razrješenje od sudačke dužnosti.

Sudac Mislav Kolakušić učestalim je medijskim istupima u dijelu javnosti stekao epitet “suca pravednika” koji “diže glas protiv loših zakona”. Zbog čega dramatizira svoju situaciju i usprkos tome što se protiv njega ne vodi nikakav disciplinski postupak tvrdi da mu se sprema najteža disciplinska mjera, željeli smo doznati od samog Kolakušića. Nakon što smo ga više puta zvali na mobitel, javio se kasno sinoć i ustvrdio kako u vezi s tim više ne želi ništa komentirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 02:49