ZNAK ZA OPTIMIZAM?

Je li počeo oporavak? Zaustavljen dramatičan pad potrošnje

Iako je Hrvatska u dubokoj recesiji, postoje naznake blagog oporavka koji bismo mogli osjetiti već na ljeto
 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - Ožujak je donio prve naznake blagog oporavka hrvatskoga gospodarstva, a analitičari očekuju da bi tijekom ljeta statistički pokazatelji mogli biti još i bolji!

Tako je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, hrvatski robni izvoz u prva tri ovogodišnja mjeseca porastao 4,8 posto, a uvoz je pao za 10,3 posto, pa je pokrivenost uvoza izvozom porasla na već dugo nezabilježenih 59,6 posto. Hrvatska je u svijet u prvom ovogodišnjem tromjesečju izvezla robe u vrijednosti malo manjoj od dvije milijarde eura, što je oko četiri posto više nego u prvom tromjesečju prošle godine. Istodobno smo iz svijeta uvezli robe za 3,3 milijarde eura.

Manje crna statistika

Ukupan manjak robne razmjene sa svijetom u prvom je tromjesečju bio za četvrtinu manji nego u istom lanjskom razdoblju: iznosio je malo više od 1,3 milijarde eura, a u prva tri mjeseca prošle godine prešao je vrijednost od 1,8 milijardi eura.

Određeni optimizam ulijevaju i podaci o maloprodaji. Ona je, doduše, i u ožujku nastavila padati, ali pad je bio znatno manji nego prijašnjih mjeseci i iznosio je samo 2,2 posto. Pad maloprodaje na godišnjoj razini još je u veljači iznosio 6,9 posto nominalno, odnosno 7,3 posto realno. Lani u ožujku promet u trgovini na malo strmoglavio se za 15,2 posto, a realno čak 17,4 posto u odnosu na ožujak 2008. godine.

Svi čekaju ljeto

- Ne bih rekao da još možemo govoriti o oporavku. Manji pad prometa u maloprodaji dijelom je posljedica i niske baze jer su lani prometi padali znatno više - rekao je Zdeslav Šantić, analitičar Splitske banke.

Hrvatska bi, dodaje Šantić, na ljeto mogla ostvariti blage stope rasta gospodarstva. To će ponajprije ovisiti o uspješnosti turističke sezone za koju analitičari očekuju da će biti na razini prošlogodišnje kada je Hrvatska od turizma ubrala 6,3 milijarde eura. Turizam će potaknuti i sezonsko zapošljavanje koje će barem nakratko ublažiti negativne trendove na tržištu rada, na kojem se u potrazi za poslom nalazi oko 320.000 građana.

Naznake zaokreta u dosad izrazito negativnim gospodarskim trendovima pomno iščitavaju i u parlamentarnim strankama, pa je iz političkih krugova proteklih dana ponovno krenula priča o mogućem raspisivanju prijevremenih izbora na jesen.

- Ako bi se raspisivali prijevremeni izbori, onda bi najpovoljnije bilo da se održe u rujnu - smatra naš sugovornik iz jedne od stranaka vladajuće koalicije.

Otkazi u brodogradnji

Prema njegovu mišljenju, rujan bi bio najpovoljniji zato što će se tada već vidjeti pozitivni trendovi, posebno zbog turističke sezone. S druge strane, može se očekivati nastavak rasta broja nezaposlenih, posebno ako dotad budu privatizirana brodogradilišta od kojih mnoga, to je već jasno, neće opstati. A svaki gubitak radnoga mjesta za Jadranku Kosor i stranke okupljene oko nje znači i glas manje na izborima, svjestan je naš sugovornik.

- Za HDZ bi optimalni trenutak raspisivanja izbora bio travanj sljedeće godine jer će dotad vjerojatno završiti pregovori s EU - rekao nam je jedan dobro upućeni sugovornik iz političkih krugova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 13:28