ISTRAGA U TIJEKU

Je li na dronu bila bomba? DORH: Vještačenja još traju i nema službenih rezultata

Unatoč najavama nekih dužnosnika da će DORH javnosti priopćiti rezultate istrage, iz DORH-a kažu da još nemaju sva vještačenja

Ostaci besposadne letjelice na kamionu Hrvatske vojske

 Damir Krajač/Cropix

Rezultate istrage o padu bespilotne letjelice u Zagrebu ipak nećemo doznati "ovih dana" kako su najavili neki visoki državni dužnosnici.

- Ovo državno odvjetništvo još nije zaprimilo rezultate nekoliko vještačenja, a osim balističkog naloženo je provođenje niza vještačenja, kao i mišljenje zrakoplovnotehničke struke, koje također još nismo zaprimili - odgovorila je na upit Jutarnjeg lista Ksenija Jurin-Pavić, glasnogovornica zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva, koje koordinira sve istražne radnje vezane uz pad besposadne letjelice Tu-141 koja je s područja Ukrajine doletjela do Zagreba i srušila se kraj Studentskog doma Stjepana Radića na Savi u četvrtak 10. ožujka nešto prije ponoći.

Prilikom pada letjelice oštećeno je više automobila i napravila je golemi krater u zemlji. Lansirana iz Ukrajine, još nije ustanovljeno tko ju je lansirao, preletjela je Rumunjsku i Mađarsku i ušla u zračni prostor Hrvatske, u kojem je letjela sedam minuta prije pada.

Dakle, sasvim je izvjesno da do kraja ovog tjedna, a vjerojatno i početkom sljedećega, rezultate istrage nećemo imati i, što je najvažnije, nećemo dobiti službeni odgovor DORH-a jesu li stručnjaci ustanovili je li letjelica nosila bombu ili ne.

Početkom tjedna prvo je predsjednik Zoran Milanović prozvao premijera i ministra obrane da manipuliraju podacima o padu drona na Zagreb. Milanović je ustvrdio da su rezultati vještačenja postali tajna jer vlastodršcima ne paše ono što se ustanovilo. Poručio je kako je relativno lako forenzički utvrditi je li na letjelici bio postavljen eksploziv. Istog dana odgovorio mu je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja: - Očekujem da će DORH u narednim danima izaći s cjelovitim nalazima provedenih istraga i dalje ne bih kalkulirao.

Na pitanje je li letjelica nosila bombu, Medved nije precizno odgovorio, nego je kazao da se strpimo nekoliko dana dok se DORH o tome ne oglasi.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je već 31. ožujka priopćilo da je istraga u tijeku i da će nakon njezina završetka obavijestiti javnost.

Neslužbena je pak informacija da vještaci za balistiku Centra "Ivan Vučetić" nisu našli dokaze da je na letjelici bila bomba, ali službene potvrde za to nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:13