POLITIČKI SAVEZ

Je li koalicija SDP-a i Možemo izgledna: ‘Logično je da na izbore izađemo s partnerima s ljevice, ali...‘

Koalicija SDP-a i Možemo! preduvjet je za rušenje HDZ-a s vlasti, rekao je neimenovani izvor iz SDP-a

Peđa Grbin i Tomislav Tomašević

 Darko Tomaš/Cropix

Dosta pažnje na političkoj sceni izazvale su jučer informacije, doduše neslužbene, prema kojima je dogovor SDP-a i Možemo! o zajedničkom izlasku na iduće parlamentarne izbore praktički gotova stvar i da treba riješiti samo još jednu dilemu: bi li SDP i Možemo! u veliku antihadezeovsku koaliciju trebali pozvati i druge, manje, centrističke, lijeve i liberalne stranke ili je pak matematički oportunije na izbore izaći s dvjema grupacijama. Prvu bi činili SDP i Možemo!, a drugu stranke poput Centra, GLAS-a, Fokusa...

Pažnju je dodatno pojačala izjava neimenovanog izvora iz SDP-a koji je plasirao tezu da je koalicija SDP-a i Možemo! preduvjet za rušenje HDZ-a s vlasti, te da su šanse za smjenu vlasti veće ako se to napravi što prije - bez obzira na to što će se idući parlamentarni izbori, ako ne budu prijevremeni, održati tek u ljeto 2024. Tvrdnje da su SDP i Možemo! već počeli ozbiljne razgovore o koaliciji jučer su za Jutarnji list demantirali sugovornici iz vodstva obiju stranaka.

Progresivna opozicija

- Još ne postoji odluka, nisu ni počeli pregovori o budućim parlamentarnim izborima i formatima izlaska na te izbore. Što se sadašnje suradnje s SDP-om tiče, surađujemo u više gradova, uspješno u koaliciji u Zagrebu, a kao dio progresivne opozicije u Saboru imamo i zajedničke inicijative. Sva ta suradnja je vrlo dobra. No, mi smo trenutno fokusirani na programski rad i gradnju stranke na terenu kako bismo osigurali da skidanje HDZ-a s vlasti znači i stvarnu i ireverzibilnu promjenu nabolje u kvaliteti života građana. O svim pitanjima izlaska na izbore odluke će donijeti naše članstvo na vrijeme. Ali to vrijeme nije sada - poručili su iz Možemo!

Nije točno da su SDP i Možemo! pokrenuli razgovore o formiranju predizborne koalicije, kažu i dužnosnici SDP-a.

- Još je prerano za takve razgovore, bez obzira na to što je logično da SDP na iduće izbore izađe skupa sa svojim partnerima s ljevice jer mi smo stranka koja okuplja. Međutim, nema razloga da se razgovori o predizbornom savezu započnu prije Uskrsa iduće godine - kaže potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić.

I potpredsjednica Kluba zastupnika SDP-a Mirela Ahmetović kaže da nije točno da su razgovori već počeli.

Gotovčev stav

- Mi ćemo s Možemo! pregovarati kada za to dođe vrijeme. Ono što nas veseli jest da SDP-ov rejting raste. Okrenuti smo isključivo izradi vlastitih, dakle SDP-ovih politika i stjecanju povjerenja što većeg broja građana - kaže.

Šef zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac kaže da ne sudjeluje u kreiranju koalicijskih politika na nacionalnoj razini i da će podržati svaku odluku koju na kraju donese vodstvo stranke.

- Jedino što me zanima je da SDP u Zagrebu raste, da bude relevantan politički faktor u Gradskoj skupštini i da budemo sposobni na nacionalnim izborima u četiri (zagrebačke) izborne jedinice stranci osigurati najbolji mogući rezultat. Ja se isključivo bavim SDP-om, to je u mom fokusu, za to sam i izabran - rekao je.

Treba reći da i u SDP-u i u Možemo! ima dužnosnika koji nisu sigurni da je predizborni savez tih dviju stranaka najoptimalnije rješenje.

- U računicu treba uzeti i činjenicu da dio birača Možemo! još neko vrijeme neće htjeti glasati za SDP, kao što ima SDP-ovih birača koji ne žele glasati za Možemo! Jasno je, dakle, da dio tih birača ne bi bio oduševljen stvaranjem predizbornog saveza tih dviju stranaka - kaže jedan od naših sugovornika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 05:50