BOGATA BRAKORAZVODNA PARNICA

Je li Kerum 100 mil. eura dao bivšoj ili investira u sebe?

Kerumovi ukupni dugovi prema dobavljačima, prema Fini, iznose čak 269,9 milijuna kuna
 Tomislav Krasnec

SPLIT - Da splitski gradonačelnik Željko Kerum u brakorazvodnoj parnici kavalirski daje supruzi Anki 100 milijuna eura težak trgovački centar Joker pa je oglasio prebacivanje nekretnine TC Joker s Keruma na Joker misle neki, drugi da tako pokušava za šest mjeseci odgoditi plaćanje dugova dobavljačima, koji prema izvješću za 2009. iznose 269.985.499 kuna. Treći da ne može dobiti kredite za dovršetak hotela Marjan pa diže vrijednost Jokeru da bi ishodio kredit.

- Zbog lakše kontrole poslovanja prebacili smo nekretninu TC Joker iz tvtke Kerum u Joker d.o.o. jer je Jokeru osnovna djelatnost iznajmljivanje poslovnih prostora, a Kerumu prodaja robe - objasnila je direktorica Keruma Nevenka Bečić.

1. SCENARIJ: Novi kredit za završetak Hiltona

Bit će najprije da unosom nekretnine u tvrtku Joker Kerum želi toj tvrtki povećati vrijednost iznad visine leasinga i tako ishoditi kredit za nastavak gradnje hotela Marjan, uvjeren je jedan splitski poduzetnik.

- Kerum ima imovine ko’ u priči, ali ne može je niti prodati niti darovati jer je pod hipotekom. Uvjeren sam da hipoteke premašuju tržišnu vrijednost te imovine. S druge strane, banke ne vjeruju u projekt hotela Marjan i nisu sklone pratiti njegovu gradnju. Kako Joker ima stabilne prihode od najma, unosom u tu tvrtku i nekretnine, raste vjerojatnost da ishodi kredit - veli naš sugovornik.

Njegovo je tumačenje prihvatljivo tim prije što je sam Kerum više puta izjavljivao kako je zasićen trgovinom, a s druge strane prvi njegov potez na dužnosti gradonačelnika bio je projekt proširenja zapadne obale Gradske luke, područja na kojemu se nalazi njegov hotel u koji, prema njegovim riječima, treba uložiti milijardu kuna.

Kerum je već opteretio Marjan hipotekama, zbog Marjana je prodao objekt u Zagrebu, Teslina-Praška ulica, te prostor u Dubrovniku. U izvješću tvrtke Kerum dostavljenom Fini navodi se kako je otvaranje novih maloprodajnih objekata Keruma planirano tek nakon što se završi ulaganje u hotel koji se, piše u izvješću, planira otvoriti krajem 2010. godine.

Uvidom u zemljišno-knjižni uložak splitskoga suda utvrdili smo da je na hotelu u vlasništvu tvrtke Adriatic upisano više prava zaloga u ukupnom iznosu od 45 milijuna eura. Kerum je Marjan kupio 2005. , prva je hipoteka upisana u rujnu 2007. , posljednja u ožujku ove godine. Ako su sve hipoteke namijenjene uređenju Marjana, Kerumu nedostaje još blizu sto milijuna eura, što odgovara vrijednosti Jokera.

2. SCENARIJ: Nekretninu od 100 mil. eura ostavio Anki

Prebacivanje nekretnine od 100 milijuna eura bivšoj supruzi Anki?

Financijer kojeg smo zamolili za tumačenje kaže da mu je i ta priča logična. Anka Kerum uzela j eJoker jer je Joker, veli finacijer, najčišća nekretnina koju Kerum posjeduje. Uz to Anka Kerum je jedina članica uprave tvrtke Joker.

- Ona s Jokerom točno zna što dobiva. Joker ima prihode koji premašuju mjesečnu ratu leasinga, a za nekoliko godina dobila bi čistu nekretninu u stopostotno vlasništvo, veli finacijer. Međutim, splitski poduzetnici ne vjeruju da je Kerum ovaj prijenos napravio zbog supruge Anke.

- Najprije, Joker nije Kerumov, vlasnik Jokera je banka. Istina je da u ovom trenutku Kerum od zakupa prostora u Jokeru uredno isplaćuje leasing i još zaradi. Joker može izgubiti zakupce kada se uskoro otvori City Center One na Brniku pa bi gospođa Anka preko noći mogla ostati bez prihoda, veli splitski poduzetnik.

3. SCENARIJ: Rješava se tvrtke, a ostavlja nekretninu

Drugi poduzetnik smatra da Kerum samo nastavlja započeti posao s prepuštanjem ili prodajom svojih dućana Nacionalnom trgovačkom lancu (NTL), pa ‘čisti’ Kerum d.o.o., a moguće i da se pokušava riješiti dijela dugova prema dobavljačima.

- Ako svede tvrtku Kerum samo na trgovinu, lakše će raščistiti odnose sa Studencem, Tommyjem, Gavrilovićem i drugim članicama NTL grupe, a njemu ostaje u ovom trenutku najvrijedniji dio imovine. Od Jokera mogu živjeti obje Kerumove obitelji, uvjeren je drugi poduzetnik. Svi naši sugovornici dopuštaju mogućnost da se Kerum ovim potezom pokušava riješiti dijela dugovanja, ali ne vjeruju da bi to bio osnovni razlog prijenosa nekretnine na drugu tvrtku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 21:09