NA GRANICI NEMOGUĆEG

Javnost i dalje šokirana curicom (12) i Mercedesom u centru Zagrebu, otkriveno koga krivi policija

"Djeca te dobi su ponekad viša i od odraslih tako da to ne mora biti prepreka. Pitanje je tko dijete naučio voziti", kaže prometni stručnjak

Policija PUZ Ilustracija

 Policija Puz Ilustracija/Policija Puz Ilustracija

Javnost je i dalje šokirana činjenicom da je 12-godišnja djevojčica pod okriljem noći jurila centrom Zagreba u bijelom Mercedesu te udarila u više automobila i građevinsku skelu.

Ova nesvakidašnja potjera koja je iznenadila policajce i očevice još nije dobila epilog u smislu tko će biti odgovoran i kakve će biti sankcije.

Policija je izvijestila kako je u prometnoj nesreći sudjelovalo dijete, no ne pišu striktno i da je ona bila vozačica. Napominju kako su policijski službenici protiv 32-godišnje članice obitelji pokrenuli prekršajni postupak izdavanjem Obaveznog prekršajnog naloga zbog počinjenog prekršaja iz čl. 229. st. 2. kažnjiv po čl. 229. st. 6. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Iako nisu naveli, neslužbeno se doznaje da je riječ o majci djevojčice.

Sreća u nesreći je što je dijete u prometnoj nesreći lakše ozlijeđeno.

- Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, kada se utvrde sve ostale okolnosti ovog događaja, o svemu će biti obaviješten i Hrvatski zavod za socijalni rad zbog poduzimanja mjera obiteljsko-pravne zaštite - govore iz policije te zaključuju da sukladno zakonskim odredbama o tajnosti postupka i zaštiti privatnosti više informacija ne mogu dati.

Obaviješten Zavod za socijalni rad

Od nadležnog područnog ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad tražili smo odgovore o daljnjem postupanju. Konkretno, je li ih kontaktirala policija, je li obitelj djevojčice već u sustavu i koje će se mjere obiteljsko pravne zaštite poduzeti.

Tek su nam potvrdili da su zaprimili obavijest policijske postaje, ali da ne mogu komentirati slučaj radi poštivanja načela zaštite privatnosti te tajnosti i zaštite osobnih podataka s obzirom na to da je riječ o maloljetnoj osobi.

- Načelno, u situacijama kada nadležni područni ured Hrvatskog zavoda za socijalni rad zaprimi obavijest policijske postaje u vezi s maloljetnim osobama i problema u njihovom ponašanju, prema maloljetnicima i njihovim roditeljima postupa se sukladno nadležnosti te zakonskim i podzakonskim aktima - pojašnjavaju iz Središnje službe Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Ako se nakon provedenih postupanja, dodaju, utvrdi potreba za zaštitom prava, interesa i dobrobiti djece i maloljetnika, nadležni područni ured dalje poduzima odgovarajuće radnje i mjere sukladno važećim propisima iz sustava socijalne skrbi.

Marko Ševrović, prometni stručnjak s Fakulteta prometnih znanosti, kaže kako je u cijelom slučaju puno nepoznanica, jer sve informacije nisu dostupne.

- Kada sam čuo informaciju, pomislio sam kako automobil vjerojatno nije vozila djevojčica. Također, nisam vidio potvrdu policije o brzini vožnje, ali 170 kilometara na sat mi se čini nemoguće, jer u centru grada se gotovo ne može razviti takva brzina - govori Ševrović.

Tko je dijete naučio voziti

Što se tiče fizičkih predispozicija, smatra Ševrović, nije nemoguće da 12-godišnje dijete upravlja automobilom.

- Djeca te dobi su ponekad viša i od odraslih tako da to ne mora biti prepreka. Najvažnije je pitanje tko je djetetu omogućio automobil i tko ju je naučio voziti - kaže Ševrović.

Sljedeće što navodi je razlika je li u pitanju automobil s mjenjačem ili automatik. Naime, automatikom je puno lakše upravljati, dok za automobil s mjenjačem treba znanje, koje ti netko mora pokazati, naučiti.

- Činjenica je da djeca, pogotovo u ruralnim mjestima, na selima, iako to nije dozvoljeno, puno ranije počnu voziti automobile. Voze traktore od najranije dobi. Znamo da se to ne smije, ali to se radi - govori.

Nadalje, postoje sportovi gdje vrlo mala djeca uče voziti.

- Tu je karting, moto cross. Ponekad su čak djeca vještija od nekih loših vozača - napominje.

Za kraj navodi kako se za pravi komentar trebaju doznati sve činjenice, a osnovne su je li dijete zbilja vozilo automobil, kojom brzinom, i ono krucijalno: tko je djevojčicu naučio voziti i dao joj automobil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 22:46