20 eura po predmetu

Javni bilježnici od sudova preuzimaju novi posao, Ministarstvo tvrdi: ‘Proces će se ubrzati‘

Obnova zemljišnih knjiga bilježnicima će se dodjeljivati za područje gradskih četvrti u kojima imaju sjedište

Javni bilježnici (ilustracija)

 CROPIX

Premda je započeo još 2003., postupak sređivanja zemljišnih knjiga došao je na pola puta, što znači da je još daleko od završetka.

Portal Uređenazemlja, na kojem su objedinjeni podaci iz katastra i zemljišnih knjiga, već je dulje u funkciji, no podaci koje sadrži i dalje se usklađuju, a zemljišne knjige prolaze proces obnove. Da bi se postupak obnove zemljišnih knjiga dovršio, geodeti trebaju izmjeriti još pola Hrvatske, a kad obave taj posao, njihovi se podaci moraju unositi u nove evidencije koje će se uskladiti s evidencijama koje već postoje u zemljišnim knjigama. Moraju se uskladiti svi tehnički podaci o parceli, ali isto tako i oni koji se odnose na vlasništvo.

Cijeli taj postupak znači obnovu zemljišnih knjiga koju sudovi prema Zakonu o zemljišnim knjigama iz 2019. i 2022. mogu prepustiti javnim bilježnicima kao povjerenicima suda.

Općine i gradske četvrti

Ministarstvo pravosuđa i uprave u petak je u savjetovanje sa zainteresiranom javnošću pustilo Pravilnik o visini nagrade i naknade troškova javnog bilježnika kao povjerenika suda u postupku osnivanja i obnove zemljišne knjige.

Pravilnik ima samo 15 članaka po kojima sud može bilježnicima povjeriti poslove osnivanja i obnove zemljišne knjige, što znači da mogu raditi i nacrte odluka povodom prijava i prigovora u postupku.

Obnova zemljišnih knjiga bilježnicima će se dodjeljivati za područje gradskih četvrti u kojima imaju sjedište. Ako u nekoj općini ili gradskoj četvrti za koju treba obnoviti ili osnovati zemljišnu knjigu nema javnog bilježnika ili onaj koji postoji iz nekog razloga to ne može raditi, posao će se povjeriti onome u susjednoj općini.

image

Ivan Malenica

Nera Simic/CROPIX

Pravilnikom se određuje i nagrada, a ona bi iznosila 20 eura neto po jednoj katastarskoj čestici za koju je sastavljen nacrt zemljišnoknjižnog uloška. Po Pravilniku, kad sastavi sve nacrte ZK uložaka, javni bilježnik će obavijestiti sud da je dovršio posao za katastarsku općinu ili njezin dio te obavijest o obavljenom poslu s podacima o ukupnom broju katastarskih čestica koje je obradio dostaviti Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Ministarstvo je nadležno za izdavanje rješenja o isplati javnih bilježnika. Njima se naknada za ovaj posao ne bi izdvajala iz državnog proračuna, nego bi ga trebale platiti jedinice lokalne samouprave.

U postupku obnove i osnivanja zemljišnih knjiga trebalo bi se riješiti i povezivanje zemljišne knjige i knjige položenih ugovora tamo gdje to još nije učinjeno. Prema Pravilniku kojim se definirao taj posao, postupak povezivanja zemljišne knjige i knjige položenih ugovora dužan je bio pokrenuti upravitelj nekretnine i u njemu je trebao sudjelovati u ime svih suvlasnika. U Zagrebu su mnogi upravitelji zgrada u ime vlasnika stanova koji su ZK izvatke dobivali iz knjige položenih ugovora pokrenuli postupke povezivanja i dosad ih dovršili, ali ima slučajeva u kojima po tome pitanju nije napravljeno ništa.

Zatrpani sudovi

U tim slučajevima povezivanje knjige položenih ugovora i zemljišne knjige trebali bi napraviti javni bilježnici, i to u sklopu postupka obnove i osnivanja zemljišne knjige koji će im sudovi povjeriti.

U Ministarstvu pravosuđa i uprave smatraju da će uključivanjem javnih bilježnika u obnovu zemljišnih knjiga ubrzati cijeli postupak jer su sudovi zatrpani drugim predmetima.

image

Vesna Škare Ožbolt

Marko Mrkonjic/CROPIX

Vesna Škare Ožbolt: ‘To nije reforma, nego kočenje sustava‘

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, koja je prije deset godina pokrenula sređivanje zemljišnih knjiga, jako je kritična prema uvođenju javnih bilježnika u ovaj posao.

- Javni bilježnici ne bi trebali raditi ovaj posao. Svaki složeniji upis neće moći riješiti jer za to nemaju znanja i predmeti će se vraćati na sud. To nije reforma, nego kočenje. Imamo dovoljno sudaca i zemljišnoknjižnih referenata i uz bolju organizaciju, koje sada nema, svi se predmeti mogu riješiti - kaže Škare Ožbolt.

Po njoj nije realno niti to da jedinice lokalne samouprave plaćaju bilježnike za taj posao jer ne vjeruje da će i jedna, osim Zagreba, naći za to sredstva.

- Ja sam započela reformu zemljišnih knjiga i u dvije i pol godine napravila više nego što su zajedno napravili svi ministri pravosuđa koji su došli nakon mene - zaključila je Škare Ožbolt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:23