KOMENTAR SAŠE LJUBIČIĆA

Jasno je i Marendiću da nakon onoga što je ‘mali‘ učinio mora otići. No, da će ga oba sina koštati karijere...

Marendiću su dobru policijsku statistiku pokvarili sinovi. Možeš djecu odgajati najbolje, ali kad stvari odu kvragu...

Slobodan Marendić

 Saša Burić/Cropix

Načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić obavijestio je u nedjelju javnost da je da podnio neopozivu ostavku,a razlog je činjenica da je njegov sin sudjelovao u tučnjavi koja se dogodila ispred noćnog kluba na Poljudu u noći s petka na subotu nakon koje je jedan mladić ostao teško ozlijeđen.

Ostavka je i prihvaćena, a cijelu situaciju oko sada već bivšeg načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske komentirao je Saša Ljubičić za Slobodnu Dalmaciju.

Njegov komentar prenosimo u cijelosti.

- Nije lako Slobodanu Marendiću. Prvo kao roditelju čiji je sin sudjelovao u gnusnom napadu na 23-godišnjaka koji je mogao završiti najgore, smrću mladog čovjeka kojeg su vandali premlatili, a onda ni kao profesionalcu, najodgovornijem za red i mir u Splitu i okolici.

image

Slobodan Marendić

Vojko Basic/Cropix

Zato je Marendićeva neopoziva ostavka na mjestu. I tim više je za pozdraviti jer se iskusni policajac očito smatra odgovornim za ponašanje maloljetnog sina. Uostalom, i po zakonu mora biti tako, a ne samo po moralu i društvenim normama. Jasno mu je da nakon onoga što je "mali" učinio više ni trenutka ne može biti načelnikom PU splitsko-dalmatinske.

Tragedija je tim veća što je i Marendićev drugi sin, koji je svojedobno imao prometnu nezgodu sa službenim policijskim automobilom, oca već stajao ostavke.

E, sad, glavno pitanje za odgovorne u MUP-u jest: Je li trebalo načelnika, nakon što se prvi put povukao zbog onoga što je učinio njegov stariji sin, vraćati u najvažniju policijsku fotelju na ovom području? Je li trebalo čekati da se nađe u sličnoj situaciji?

Nije, jer je tada Marendićev sin izazvao prometnu nesreću njegovim službenim automobilom, što znači da je načelnik bio involviran u taj slučaj. No da će mu oba sina okaljati profesionalni ugled, to nitko nije mogao ni zamisliti. Tužno.

image

Slobodan Marendić

Sasa Buric/Cropix

Marendićevi oponenti, a ima takvih u policijskim krugovima, reći će kako je zakazao kao roditelj. Hm... Ma možeš ti djecu odgajati u najboljoj vjeri i svakodnevno trenirati strogoću, ali kad stvari odu kvragu, kad se otmu kontroli, a ovdje se upravo to dogodilo, pitanje je koliko je u svemu tomu krivnja roditelja i ima li je uopće.

Znamo svi za onu da u formiranju mladog čovjeka trećina otpada na kućni odgoj, trećina se pripisuje školi, a ostalo ulici, (lošem) društvu, okruženju i okolnostima, koji nerijetko, nažalost, "pritegnu" na odgojnoj vagi. Džabe je kad se dogodio zlo što si mu ti doma govorio, kao roditelj stalno upozoravao, papagajski ponavljao jedno te isto, prijetio i kažnjavao i za najmanje nedopopštine.

Samim činom ostavke Marendić je poslao jasnu poruku javnosti, pokazao da se kajenje zbog onoga što je učinio njegov junior, premda bivši načelnik osobno nije sudjelovao u iživljavanju razularene grupe nad pojedincem, niti je kao profesionalac zloupotrijebio svoj položaj opstruirajući istragu.

image

Slobodan Marendić

Paun Paunovic/Cropix/Cropix

Marendićeva je golgota ništa prema onome što prolazi žrtva njegova sina i mladićeva obitelj. Sve je sada u rukama liječnika. Nadamo se da se ova ljudska tragedija neće dodatno produbljivati, a incidenti poput ovoga postati praksa na splitskim ulicama nakon što preda dužnost svojem nasljedniku, jer službena statistika o redu i sigurnosti u Marendićevu mandatu govori mu u prilog, premda su je pokvarili njegovi sinovi - piše Saša Ljubičić u komentaru za Slobodnu Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:40