OBNOVA PROMETNICA

Jasenovac bolje povezan s Bosnom i Hercegovinom, a uskoro i Lonjskim poljem

Saniranu cestu u srijedu je obišao sisačko-moslavački župan Ivan Celjak

Ivan Celjak

 Ronald Goršić/Cropix

Završila je sanacija mosta preko Save i Une kod Jasenovca, a nastavljaju se radovi na rekonstrukciji cesta u općini Jasenovac, čime se to pogranično mjesto sigurnije povezuje s BiH, a Park prirode Lonjsko polje uskoro će postati pristupačniji turistima.

Uprava za ceste Sisačko-moslavačka županija je uz zajedničko financiranje s Općinom Jasenovac u omjeru 50:50 posto, već sanirala novih 800 metara ceste od Krapja do Plesma, ukupne vrijednosti radova 1,2 milijuna kuna.

Saniranu cestu u srijedu je obišao sisačko-moslavački župan Ivan Celjak zajedno s načelnicom jasenovačke Općine Marijom Mačković.

U planu za iduću godinu je i sanacija prometnice prema Trebežu u dužini 1200 metara. Izrađena je dokumentacija i za Fond solidarnosti prijavljeno još šest prometnica na području Jasenovca, ukupne vrijednosti oko 4,5 milijuna kuna, rečeno je tom prigodom.

Hrvatske ceste su završile sanaciju mosta na državnoj cesti D-47 preko rijeke Save i Une, koji povezuje Hrvatsku s BiH. Iako konstrukcijska stabilnost mosta nakon potresa nije bila upitna, morale su se sanirati popucale prijelazne rampe na samom mostu, pješačke staze, sustav odvodnje i dio javne rasvjete, izvijestio je voditelj Ispostave HC Sisak, Ivan Kuliš.

Župan Celjak najavio je još jedno značajno ulaganje u cestovnu infrastrukturu na području Jasenovca, što će biti važno za razvoj turizma. Riječ je o rekonstrukciji posavke ceste kroz Park prirode Lonjsko polje u dužini 20 kilometara.

"Osim što je Vlada RH posredstvom Hrvatskih cesta uložila gotovo šest milijuna kuna bez PDV-a u obnovu izuzetno važnog mosta preko Save i Une, koji Jasenovac povezuje s BiH, Hrvatske ceste kreću u rekonstrukciju prometnice D232 od Jasenovca preko Drenovog Boka, Krapja, Puske, Trebeža i Lonje (Grad Sisak).

Upravo je u tijeku izrada projekata, pa će se krajem mjeseca podnijet zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole. Također razgovaramo s Hrvatskim vodama, da osim ulaganja u sustav zaštite od poplava, u Jasenovcu utemelji Logistički centar, što je jedna od većih investicija HV-a", rekao je Celjak.

Nakon obilaska saniranih cesta sisačko-moslavački župan posjetio je upravu Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje i održao sastanak s ravnateljicom Marijom Kušmiš, koja je izrazila zadovoljstvo ulaganjem u ceste na području Jasenovca i Novske, ne samo zbog lokalnog stanovništva nego i turista koji posjećuju ovo područje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:14