MEDAČKI DŽEP

Jarnjak: ‘Sudilo se generalima, ali akcija je bila čista. Neprijatelj je sve civile pretvorio u oružanu silu‘

U Gospiću je svečano obilježena 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije Medački džep
Ivan Jarnjak
 Goran Mehkek/Cropix

U Gospiću je u četvrtak svečano obilježena 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije Medački džep, koja je, kako je rekao ministar obrane Mario Banožić, pokazala da je "naša vojska formirana i snažna unatoč brojnijem neprijatelju".

Čestitajući u ime premijera Andreja Plenkovića i u svoje ime sudionicima vojno-redarstvene operacije Medačkog džepa 28. obljetnicu, ministar Banožić rekao je da su branitelji s uspjehom te akcije dali snagu svim ostalim braniteljicama i braniteljima jer su pokazali da je hrvatska vojska bila formirana.

Pozvao je na jedinstvo, ističući da Domovinski rat kao tema nikada ne smije biti nikakav oblik političkog poligona ili za stvaranje podjela.

"Domovinski rat mora biti tema na ponos, čast i slavu svim hrvatskim braniteljima, poginulima, stradalima i njihovim obiteljima i na taj način moramo držati do Domovinskog rata", rekao je Banožić.

Istaknuo je u izjavi za novinare da se u nekoliko izbornih ciklusa od nezadovoljstva pojedinih branitelja "stvarao nekakav nukleus za nečiji politički angažman", što se više nikada ne smije događati.

Izaslanik predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske, načelnik Glavnog stožera Robert Hranj podsjetio je na povijesnu važnost te operacije za daljnji tijek Domovinskog rata jer su, zajedno s pripadnicima drugih postrojba, "postavili temelj Hrvatskoj vojsci koja je izrasla u moćnu organizaciju, sposobnu i spremnu za zadaće pred njom".

“Bila su to vremena stalnog stradanja, patnje, neizvjesnosti, patnje, ali isto tako bilo je to vrijeme ponosa, slave i hrabrosti”, rekao je admiral Hranj i akciju Medački džep nazvao primjerom “uspješno izvedene, besprijekorno vođene operacije koja je ostvarila sve svoje zadaće”.

U ime sudionika te operacije, hrvatski dragovoljac i ratni vojni invalid, brigadir Miodrag Hećimović ocijenio je vojno-redarstvenu akciju “briljantnom”.

“Hrabro, odlučno i munjevito smo napali svaku otpornu točku ili bunker, potukli se takoreći čelom u čelo”, rekao je, ističući pritom da je poginulo 13 hrvatskih branitelja, a 53 su bila ranjena.

“Naše zajedništvo, domoljublje, poštovanje jedan drugog bio je recept za uspjeh i zato s ovog mjesta pozivam sve skupa da se manje svađamo, da se više uvažavamo i razgovaramo, da zajedno izgradimo bolje, pravednije i prosperitetnije društvo za naše mlade, da nam ne bi krv, žrtva i trud bili uzaludni”, rekao je Hećimović

Obilježavanje obljetnice počelo je misom za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije, a polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća izaslanstva državnih čelnika te udruga ratnih postrojba i obitelji stradalnika odala su počast kod spomenika hrvatskim braniteljima u središtu grada, zatim u vojarni 9. gardijske brigade "Vukovi" i kod spomen-obilježja Velebitskim junacima u Rizvanuši.

U sklopu središnje svečanosti nastupila je Klapa MUP-a “Sv. Mihovil”.

Ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak rekao je za Hinu da se za ubojstva civila i paljenje kuća u toj akciji sudilo ratnim generalima, što je činjenica, ali, dodao je, “to je bila čista borbena akcija koja je vrlo uspješno završila, a na kraju krajeva bila je nužna jer je Gospić dvije godine bio pod neprekidnom uzbunom”.

“Mi smo to morali napraviti, a treba reći da tu i nije bilo civila i neprijateljska je strana i sama rekla da su oni sve civile pretvorili u oružanu silu, sve ih naoružali, i svi su oni pucali po našima”, rekao je Jarnjak, ocjenjujući “čistim sve ono što je bilo u borbenim akcijama”.

Zbog zločina nad srpskim civilima u toj akciji, Haški sud optužio je generale Rahima Ademija i Mirka Norca. U prvom slučaju koji je Haag ustupio hrvatskome pravosuđu Ademi je oslobođen. Norac je 2008. osuđen na šestogodišnju zatvorsku kaznu za zločin u Medačkom džepu, a za ratni zločin u Gospiću na 12 godina, objedinjeno na 15 godina. Pušten je 2011. nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:29