NOVI OSUMNJIČENICI U AFERI FIMI-MEDIA

'Jarnjak i Maček znali su sve o crnom novcu, donosili su ga u HDZ i dijelili'

Bivši glavni tajnik HDZ-a treći je visokopozicionirani HDZ-ovac koji bi se mogao naći na meti USKOK-a
 Drago Sopta/CROPIX

ZAGREB - Ivan Jarnjak, Ratko Maček, Branko Vukelić mogla bi biti tri nova imena na popisu okrivljenika u slučaju Fimi Medija, odnosno afere crnih fondova Hrvatske demokratske zajednice.

Antidatiranje plaćanja

Iskazi već okrivljene bivše blagajne HDZ-a Branke Pavošević jasno upućuju na sudjelovanje dvojice bivših glavnih tajnika HDZ-a i bivšeg glasnogovornika stranke i Vlade u nezakonitom financiranju predizbornih kampanja. Pribavljanje i neevidentiranje donacija, stvaranje crnih fondova, isplate na crno, krivotvorenje dokumentacije, antidatiranje pojedinih plaćanja, sve bi se to moglo svesti pod jedan nazivnik, zloupotrebe ovlasti i položaja, kao odgovorne osobe u stranci. Da istraga ide u tom smjeru, potvrđeno nam je iz više neslužbenih izvora, kako iz visokih izvora u MUP-u i onima bliskima istrazi.

SVE O CRNIM FONDOVIMA HDZ-A PROČITAJTE OVDJE

Prva saznanja o crnim fondovima od Branke Pavošević USKOK-ovi su istražitelji dobili još prije godinu dana. Prema u međuvremenu prikupljenim podacima jasno je da su Jarnjak, Vukelić i Maček znali za postojanje nezakonitog crnog fonda, te nisu eventualno spriječili nezakonitosti ili prijavili kaznena djela . Umjesto toga, kako proizlazi iz iskaza Branke Pavošević, ali i iz pojedinih isplatnica koje je sačuvala, te njezinoj tzv. pričuvnoj evidenciji, sudjelovali su u prikupljanju novca koji nije uveden u financijske knjige, te su imali i određenu ulogu u njegovu trošenju.

Teretio Sanadera

“Istražujemo i sve one koji su primali novac iz crnog fonda”, kažu naši izvori iz kruga istražitelja napominjući da se iskaz Branke Pavošević i vjerodostojnost njezinih bilješki i dalje provjerava. Na obavjesne razgovore pozivani su svi oni koje je ona navela da su primali novac ili su potpisali priznanice. Kao i u slučaju “Fimi-medije” policija iskaze provjerava i nekim kontrolnim dokazima. Tako se oni koji su po novac dolazili u carinu provjeravaju i u evidenciji ulazaka i izlazaka u zgradu Carinske uprave u Humboldtovoj.

Ratko Maček već je ranije ispitan kao svjedok u aferi Fimi Media. Bivši glasnogovornik HDZ-a i jedan od bliskih Sanaderovih suradnika, koji je u međuvremenu otišao iz Vlade i osnovao vlastitu tvrtku MPR te i dalje dolazi na predsjedništvo Vlade, teško je teretio bivšeg premijera. Maček je iskazivao u USKOK-u kako je po Sanaderovu nalogu od Barišića preuzeo tri milijuna kuna, predao ih odvjetniku Peri Lozici koji je nakon toga našao kupca za Hrvatski list koji je nakon toga prestao s kritičkim tekstovima o Sanaderu.

Maček nije negirao tvrdnje Mladena Barišića i Nevenke Jurak da je kupovao i osječku televiziju, ali je tvrdio da nije znao da je novac stečen pljačkom državnih tvrtki, te da je vjerovao Sanaderu i Barišiću i nije pitao za porijeklo novca. Maček USKOK-u pak nije ništa ispričao puno više od onoga o čemu su ga pitali, primjerice o Sanaderovoj jahti, kampanjama i slično. Iako je vjerovao da bi ga taj iskaz mogao osloboditi kaznene odgovornosti, čini se da ni on neće biti pošteđen, jer prikupljeni dokazi sada ukazuju da ne samo da je znao da se radilo o crnom novcu, već da g aje i osobno prikupljao i uzimao.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 02:57