‘POTPUNO BESMISLENO‘

Jandrokovića razljutili zastupnici: ‘Ovo je gore nego prije, predložit ću ukidanje tog saborskog pravila!‘

Njegovoj je izjavi prethodilo izlaganje Dragane Jeckov (Klub SDSS-a) koja se prisjetila finalne noći Eurovizije

Gordan Jandroković

 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potaknut neopravdanim pozivanjem zastupnika na povrede Poslovnika kako bi istog trenutka odgovorili na nečije izlaganje, ustvrdio je u utorak kako je sada gore nego u prošlom sazivu te najavio da će predložiti ukidanje tog instrumenta.

„Prestanimo koristiti povrede Poslovnika kako smo počeli jer ovo je još više i gore nego je bilo u prošlom sazivu. Prvi prijedlog koji predlažem da uđe u izmjene Poslovnika je da se ovaj način povrede Poslovnika ukine jer ovo je potpuno besmisleno”, kazao je Jandroković reagirajući na postupke zastupnika.

Tome je prethodilo izlaganje Dragane Jeckov (Klub SDSS-a) koja se prisjetila finalne noći Eurovizije kada su, kako je kazala, mladi okupljeni na Europskom trgu u Zagrebu pokazali da su slobodni, neopterećeni i okrenuti budućnosti te da „antisrpska histerija koja se širi iz desničarskih krugova nema očekivani utjecaj”.

„Iznenada i neočekivano zaorio se uzvik ‘ajmo braćo Srbi‘ a onda se na velikom ekranu pojavila Konstrakta”, kazala je Jeckov. Podsjetila je da i da je Srbija od 37 zemalja jedina hrvatskom predstavniku Baby Lasagni dala maksimalni broj bodova.

Ti mladi ljudi, Baby Lasagna i svi oni na Europskom trgu rođeni nakon rata i svih poslijeratnih događanja pokazali su koliko su slobodni i neopterećeni i da na njih „antisrpska histerija” nema utjecaj jer oni to ne žele, oni trebaju biti uzor, poručila je Jeckov.

Na njezino izlaganje zastupnici DP-a i Mosta digli su niz povreda Poslovnika što je nagnalo Jandrokovića da još jednom apelira na njih da ne koriste taj instrument kako bi polemizirali i otvarali nove teme.

Jandroković je reagirao i na izlaganje Urše Raukar Gamulin (Klub Možemo!) u kojem se osvrnula na obilježavanje bleiburške tragedije.

„Ministar Ivan Anušić je vojnike fašističke NDH nazvao hrvatskim vojnicima što je suprotno Ustavu RH, a ministar Tomo Medved im iskazao počast i zahvalu”, kazala je Raukar Gamulin poručivši kako neće dozvoliti da se cijeli narod i Hrvatsku poistovjećuje s ustaškim režimom.

Nitko nije slavio ni NDH niti ustaški režim niti opravdavao ustaške zločine nego je iskazan pijetet prema žrtvama koje su ubijene bez suđenja, reagirao je predsjednik Sabora.

„Ne znam otkud vam uopće ideja za ovakvo tumačenje, ovo što ste učinili je opravdanje onima koji terete Hrvatsku i nastoje joj nametnuti krimen koji je 45 godina komunistički režim činio prema Hrvatima, izlagali ste na vrlo manipulativan način”, rekao je Jandroković.

Marijan Pavliček (Klub Hrvatskih suverenista, stranke Pravo i pravda i nezavisnog zastupnika Josipa Jurčevića) u slobodnom govor ponovio je da je koalicija DP-a s HDZ-om prevara jer su jedno govorili prije izbora, a suprotno učinili nakon.

„Birači dajte glas onima koji ne mijenjaju stavove kako vjetar puše”, pozvao je Pavliček uoči izbora za Europski parlament.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 10:31